Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Daugavas muzejs

Daugavas muzejs

Daugavas muzejs, Salaspils pagasts, Salaspils novads, Latvija, LV-2121
(+371) 67216367 - Apmeklētājiem
(+371) 29344480 - Administrācija
 
VissPiedāvājumiGalerijaVideoKarte
Apraksts

Daugavas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Daugavas muzejs nesen kā ticis pie jaunas, mūsdienīgas un dinamiskas ekspozīcijas, kas interaktīvā veidā rada apmeklētājos izpratni par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu un Salaspils novadu. Ekspozīcija veidota kā upes līkloči – tā plūst no senatnes līdz mūsdienām, katrā līkumā apmeklētāju iepazīstinot ar kādu konkrētu tēmu. Šādi, ar dažādu mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību, jebkuram apmeklētājam ir iespēja aktīvi līdzdarboties vēstures izzināšanā. Interaktīvie risinājumi padara ekspozīciju ērti uztveramu dažādām auditorijām un vienlaikus ļauj apmeklētājam pašam izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19.–20. gadsimtā.

Daugavas muzeja pamatekspozīcija ir vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā var aplūkot 957 eksponātus – 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;
  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;
  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;
  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;
  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;
  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.
  • Daugavas lejtece gadu tūkstošiem ir bijusi ievērojams apdzīvotības centrs. Tieši šeit pirms aptuveni 11 000 gadiem uz dzīvi apmetās pirmie mūsdienu Latvijas teritorijas iedzīvotāji. Daugavas krastos, ienākot vācu krustnešiem, aizsākās arī Latvijas zemju kristīšana. Gadsimtu gaitā starp lielvarām noritējušās cīņas par Daugavas krastiem atstājušas savas pēdas vēl mūsdienu Latvijā. Un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā. Stāsts par Daugavu ir stāsts par mūsu nācijas šūpuli un likteni laikmetu griežos. Vienlaikus tas ir arī stāsts par “zaudēto Daugavu” un Latvijas sabiedrības attieksmi pret to. Mūsu izvēle šodien ir starp pagātnes nostalģiju un atbildi uz nākotnes jautājumu: kas šodien ir Daugava? Atbilde uz šo jautājumu katram jāmeklē pašam, muzeja ekspozīcija vien apmeklētājiem piedāvā Daugavas stāstu.

    Daugavas muzeja brīvdabas ekspozīcija

    Senajā Doles muižas parkā iekārtota muzeja brīvdabas ekspozīcija - Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi”, kas attēlo zvejnieku dzīvi un darbu 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Sētu veido četras ēkas: 19.gs. celtā dzīvojamā māja, kūts un pirts, kā arī 1702.g. celtā klēts, kā arī unikāla lašu un nēģu aizsprostu rekonstrukcija.

    Pastāvīgā izstāde

    Zvejas rīku izstāde brīvdabas sētā „Mellupi”, kūts ēkā.

    Galerija
    Video
    PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuzeji    Ekskursijas skolēniem    Nodarbības skolēniem Muižas Vietas kāzu svinībām Kāzu pieturvietas, programmas, atrakcijas Parki Piknika vietas Tūrisma apskates objekti
    Karte

    Statistika:
    Pilnībā apskatīts : 21636
    Meklēšanas rezultātos parādīts : 327204


    Rasu Dārzniecība, SIA
    Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
    Pārcelšanās24.lv, pārvietošanās serviss
    Pārcelšanās24.lv, pārvietošanās servissPārcelšanās24.lv piedāvā dažādus pārvākšanās servisa pakalpojumus visā Latvijā un Eiropā.
    Vuolake Hotelli, viesnīca
    Vuolake Hotelli, viesnīcaVuolake - mājīga viesnīca visai ģimenei ezera krastā, 15 minūšu braucienā no Jyvaskyla. Viesnīca ir 26 istabiņas, telpas svinībām, konferencēm un banketiem. Sauna.
    RENT A CAMPER, auto noma
    RENT A CAMPER, auto nomaKemperu un piekabju noma. Komfortablās un mobilās automājas ir iekarojušas ceļotāju simpātijas un ieguvušas atzinību visā pasaulē.
    Florius, SIA
    Florius, SIAGalvenā mūsu uzņēmuma pamatnozare ir profesionāla dārza ierīkošana, kopšana, labiekārtošana. Mēs esam šeit, lai padarītu mūsu apkārtējo vidi skaistāku un baudāmāku.
    SEDIA IK, auditoriju krēsli
    SEDIA IK, auditoriju krēsliKrēsli auditorijām, kinoteātriem, kultūras namiem, koncertzālēm, konferenču zālēm, mīkstās mēbeles, skolas mēbeles, mēbeles sporta hallēm un stadioniem.
    Kalndruvas bloks, SIA, labiekārtošana, apzaļumošana
    Kalndruvas bloks, SIA, labiekārtošana, apzaļumošanaKalndruvas bloks. Bruģakmeņi, betona bloki, keramzītbetons, betons. Teritorijas apzaļumošana, dārzu ierīkošana, to tālāka kopšana.
    Megadžouls, SIA
    Megadžouls, SIAPieredzējusi takelāžas speciālisti ar 20 gadu darba stāžu piedāvā uzņēmumiem un privātpersonām savas profesionālās zināšanas un pieredzi visdažādāko pārvietošanas darbu veikšanai. Strādājam ar atbildību un lielu uzmanību pievēršam drošībai.
    Granitops
    GranitopsGRANITOPS ir izturīgs polimēru materiāls virsmu pārklāšanai. Virsmām piešķir elegantu granīta izskatu, labas lietošanas un kopšanas īpašības.
    Hotel De Lita, viesnīca
    Hotel De Lita, viesnīcaVienā no skaistākajiem kūrortiem Lietuvā - Druskininkai, darbu uzsāk jauna, moderna, ērta un mājīga, trīs zvaigžņu viesnīca ar klasisko nosaukumu De Lita.
    Visi banneri