Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Daugavas muzejs

Daugavas muzejs

Daugavas muzejs, Salaspils pagasts, Salaspils novads, Latvija, LV-2121
(+371) 67216367 - Apmeklētājiem
(+371) 29344480 - Administrācija
 
VissPiedāvājumiGalerijaVideoKarte
Apraksts

Daugavas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Daugavas muzejs nesen kā ticis pie jaunas, mūsdienīgas un dinamiskas ekspozīcijas, kas interaktīvā veidā rada apmeklētājos izpratni par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu un Salaspils novadu. Ekspozīcija veidota kā upes līkloči – tā plūst no senatnes līdz mūsdienām, katrā līkumā apmeklētāju iepazīstinot ar kādu konkrētu tēmu. Šādi, ar dažādu mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību, jebkuram apmeklētājam ir iespēja aktīvi līdzdarboties vēstures izzināšanā. Interaktīvie risinājumi padara ekspozīciju ērti uztveramu dažādām auditorijām un vienlaikus ļauj apmeklētājam pašam izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19.–20. gadsimtā.

Daugavas muzeja pamatekspozīcija ir vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā var aplūkot 957 eksponātus – 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;
  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;
  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;
  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;
  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;
  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.
  • Daugavas lejtece gadu tūkstošiem ir bijusi ievērojams apdzīvotības centrs. Tieši šeit pirms aptuveni 11 000 gadiem uz dzīvi apmetās pirmie mūsdienu Latvijas teritorijas iedzīvotāji. Daugavas krastos, ienākot vācu krustnešiem, aizsākās arī Latvijas zemju kristīšana. Gadsimtu gaitā starp lielvarām noritējušās cīņas par Daugavas krastiem atstājušas savas pēdas vēl mūsdienu Latvijā. Un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā. Stāsts par Daugavu ir stāsts par mūsu nācijas šūpuli un likteni laikmetu griežos. Vienlaikus tas ir arī stāsts par “zaudēto Daugavu” un Latvijas sabiedrības attieksmi pret to. Mūsu izvēle šodien ir starp pagātnes nostalģiju un atbildi uz nākotnes jautājumu: kas šodien ir Daugava? Atbilde uz šo jautājumu katram jāmeklē pašam, muzeja ekspozīcija vien apmeklētājiem piedāvā Daugavas stāstu.

    Daugavas muzeja brīvdabas ekspozīcija

    Senajā Doles muižas parkā iekārtota muzeja brīvdabas ekspozīcija - Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi”, kas attēlo zvejnieku dzīvi un darbu 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Sētu veido četras ēkas: 19.gs. celtā dzīvojamā māja, kūts un pirts, kā arī 1702.g. celtā klēts, kā arī unikāla lašu un nēģu aizsprostu rekonstrukcija.

    Pastāvīgā izstāde

    Zvejas rīku izstāde brīvdabas sētā „Mellupi”, kūts ēkā.

    Galerija
    Video
    PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuzeji    Ekskursijas skolēniem    Nodarbības skolēniem Muižas Vietas kāzu svinībām Kāzu pieturvietas, programmas, atrakcijas Parki Piknika vietas Tūrisma apskates objekti
    Karte

    Statistika:
    Pilnībā apskatīts : 21322
    Meklēšanas rezultātos parādīts : 322527

    Sutras Z/S, lauku māja
    Sutras Z/S, lauku mājaZ/S SUTRAS piedāvā atpūtu lauku viensētā ar pirti: atpūtu pie āra kamīna un ugunskura, sporta spēles, bērnu izklaidi un svinēt jubilejas.
    Slēpošanas un atpūtas parks Ozolkalns, aktīvā tūrisma centrs
    Slēpošanas un atpūtas parks Ozolkalns, aktīvā tūrisma centrsAktīvs visu gadu! Ozolkalns piedāvā atpūtas iespējas un nakšņošanu Gaujas Nacionālajā parkā, Cēsu pievārtē. Ziemā tās ir kalnu slēpošanas un snovborda trases, kas sasniedz 500 m garumu. Kalns aprīkots ar krēslu un diviem enkuru pacēlājiem, pieejama inventāra noma un instruktoru pakalpojumi.
    Pierīgas pirtis, pirts
    Pierīgas pirtis, pirtsPirts ēka, kur nosvinēt jubilejas līdz 8 cilvēkiem vai atpūsties ģimenei. Teritorija, 3ha platībā, kur uzrīkot sporta svētkus. Demokrātiskas un diferencētas cenas.
    Zāgkalni ZS, atpūtas komplekss
    Zāgkalni ZS, atpūtas komplekssAtpūta pie Usmas ezera. Guļbūves mājiņas, izjādes, izbraucieni ar kamanām, nakšņošana, pirtis, treileru pieslēgums, telšu un piknika vietas, makšķerēšanas pavadoņa pakalpojumi.
    Skrivanek Baltic, SIA, valodu skola, tulkojumu birojs
    Skrivanek Baltic, SIA, valodu skola, tulkojumu birojsProfesionāli rakstiskie un mutiskie tulkojumi 110+ valodās. Dokumentu tulkošana ar notariālu apliecinājumu, svešvalodu kursi un bērnu nometnes.
    Purgaiļi, viesu māja
    Purgaiļi, viesu mājaViesu mājas Purgaiļi. Gultas vietas, ēdināšana, pirts, telpas svinībām, konferenču un semināru rīkošana, sporta laukums, peldēšanas iespējas, telšu un piknika vietas.
    Veido sevi, studija
    Veido sevi, studijaTikšanās vieta kustību un mūzikas mīļotājiem. Vieta, kur piepildīt senu vai jaunu sapni. Studija Tev, Taviem draugiem un ģimenei.
    Viesu nams "Imantas" un kempings "Sīļi"
    Viesu nams Atpūtas un veselības centrs "Imantas" piedāvā rehabilitāciju un atpūtu vienā no skaistākajām un zaļākajām vietām Latvijā, Kurzemes piekrastē, - Jūrkalnes stāvkrastā. Apkārtējās dabas skaistums relaksē un dziedina jau pats no sevis.
    Priedes māja, viesu nams
    Priedes māja, viesu namsViesnīca Helmi atrodas pašā Ainažu centrā, 500m attālumā no jūras. Kafejnīca, bārs un banketu zāle ar 25 vietām
    Geolite, ģeoloģiskā izpēte
    Geolite, ģeoloģiskā izpēteGeolite. Ģeoloģiskā un ģeotehniskā izpēte. Inženiertehnisko pētījumu komplekss, ko izmanto būvju projektēšanā.
    Visi banneri