KartensucheSucherKatalogMeine DatenReklame
Daugavas muzejs

Daugavas muzejs

Daugavas muzejs, Salaspils pagasts, Salaspils novads, Latvija, LV-2121
(+371) 67216367 - Apmeklētājiem
(+371) 29344480 - Administrācija
 
AlleAngebotGalerieVideoDie Karte
Beschreibung

Daugavas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Daugavas muzejs nesen kā ticis pie jaunas, mūsdienīgas un dinamiskas ekspozīcijas, kas interaktīvā veidā rada apmeklētājos izpratni par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu un Salaspils novadu. Ekspozīcija veidota kā upes līkloči – tā plūst no senatnes līdz mūsdienām, katrā līkumā apmeklētāju iepazīstinot ar kādu konkrētu tēmu. Šādi, ar dažādu mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību, jebkuram apmeklētājam ir iespēja aktīvi līdzdarboties vēstures izzināšanā. Interaktīvie risinājumi padara ekspozīciju ērti uztveramu dažādām auditorijām un vienlaikus ļauj apmeklētājam pašam izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19.–20. gadsimtā.

Daugavas muzeja pamatekspozīcija ir vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā var aplūkot 957 eksponātus – 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;
  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;
  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;
  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;
  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;
  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.
  • Daugavas lejtece gadu tūkstošiem ir bijusi ievērojams apdzīvotības centrs. Tieši šeit pirms aptuveni 11 000 gadiem uz dzīvi apmetās pirmie mūsdienu Latvijas teritorijas iedzīvotāji. Daugavas krastos, ienākot vācu krustnešiem, aizsākās arī Latvijas zemju kristīšana. Gadsimtu gaitā starp lielvarām noritējušās cīņas par Daugavas krastiem atstājušas savas pēdas vēl mūsdienu Latvijā. Un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā. Stāsts par Daugavu ir stāsts par mūsu nācijas šūpuli un likteni laikmetu griežos. Vienlaikus tas ir arī stāsts par “zaudēto Daugavu” un Latvijas sabiedrības attieksmi pret to. Mūsu izvēle šodien ir starp pagātnes nostalģiju un atbildi uz nākotnes jautājumu: kas šodien ir Daugava? Atbilde uz šo jautājumu katram jāmeklē pašam, muzeja ekspozīcija vien apmeklētājiem piedāvā Daugavas stāstu.

    Daugavas muzeja brīvdabas ekspozīcija

    Senajā Doles muižas parkā iekārtota muzeja brīvdabas ekspozīcija - Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi”, kas attēlo zvejnieku dzīvi un darbu 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Sētu veido četras ēkas: 19.gs. celtā dzīvojamā māja, kūts un pirts, kā arī 1702.g. celtā klēts, kā arī unikāla lašu un nēģu aizsprostu rekonstrukcija.

    Pastāvīgā izstāde

    Zvejas rīku izstāde brīvdabas sētā „Mellupi”, kūts ēkā.

    Galerie
    Video
    AngebotErzeugnis, Dienstleistung, Bereich, SchlüsselwortMuseen    Ausflüge für Schulkinder    Nodarbības skolēniem Landgüter Plätze für Hochzeitsfeiern Hochzeitsstopps, Programme, Attraktionen Parks Piknikplätze Sehenswürdigkeiten
    Die Karte

    Statistik:
    Ist durchgesehen : 21593
    Gezeigt in sucht Ergebnisse : 326806


    Rasu Dārzniecība, SIA
    Rasu Dārzniecība, SIA"SIA Rasu Dārzniecība" ist eine relativ neue Gärtnerei in Familienbesitz in der Gemeinde Birzgale des Bezirks Ogre. Wir spezialisieren uns auf Beetpflanzensetzlinge und winterharte Pflanzen. Wir bieten auch Gemüsesetzlinge an: Tomaten, Gurken, Kürbisse, Wassermelonen, Melonen und andere Setzlinge.
    Ķoņu dzirnavas, Gasthaus
    Ķoņu dzirnavas, GasthausVieta Latvijā, kur maļ graudus, vērpj vilnu, šuj segas un spilvenus, pildītus ar aitu vilnu. Aktīvās atpūtas pasākumi, kāzas, ekskursijas, nakšņošana viesu namā, pirts un garšīga maltīte.
    Paulas Karlsons, privātā pirmsskolas izglītības iestāde
    Paulas Karlsons, privātā pirmsskolas izglītības iestādeNo 2015. gada 1. jūnija darbu uzsācis bērnu uzraudzības pakalpojumu centrs "Karlsons", palīgs māmiņām un tētiem ik dienu, ik vakaru, arī brīvdienās un svētku dienās. Piedāvājam arī diennakts pieskatīšanu. Par jūsu mazuļiem rūpēsies sertificētas auklītes.
    Leonīda Krāsnis, Brennofen-Maurer
    Leonīda Krāsnis, Brennofen-MaurerKrāsnis pirtīm, mājai un pavardi dārzam. Īstas krievu pirts krāsnis. Krāsns, kura cep, vāra, sautē. Krāsns izmēri un izskats tiek mainīts pēc klientu vēlmēm, saskaņojot ar telpas interjeru.
    Modra Bērziņa pieminekļu darbnīca, SIA "Akmens Raksti"
    Modra Bērziņa pieminekļu darbnīca, SIA Akmeņkalis Modris Bērziņš piedāvā urbumus akmenī, kamīna elementus, mākslas darbus - skulptūras. Izgatavo granīta pieminekļus, apmales. Dizaina elementi dārzam.Sarežģītu konfigurāciju izzāģēšana akmenī ar CNC iekārtu.
    Capsellam, SIA
    Capsellam, SIAZārki - Tiek izgatavoti no augstas kvalitātes materiāla
    kas tiek iegādāts no mūsu pašu kokapstrādes uzņēmumiem.Zārku izgatavošana ilgst no pāris stundām un ne vairāk, kā 24 stundām.
    DāvanuServiss.lv
    DāvanuServiss.lv"DāvanuServiss.lv". Piedāvājam vairāk kā 800 emociju un piedzīvojumu dāvanas, kas liks piepildīties Jūsu sen lolotiem sapņiem.
    Beach Hotel Liepāja, Hotel
    Beach Hotel Liepāja, HotelEsi gaidīts Beach Hotel Liepāja! Divos stāvos izvietotas 23 istabas sulīgos toņos! Esam vēja pūtienā no jūras, divi vēja pūtieni - un Tu esi Rožu laukumā!
    Mucenieki, Gasthaus
    Mucenieki, GasthausKleines Blockhaus mit einer Sauna direkt am Fluss Lielupe, Bootfahrten, Angeln.
    Jaunmoku pils, Hotel
    Jaunmoku pils, HotelJaunmoku pils - muižas ansamblis - muzejs, mākslas izstādes, viesnīca un vieta saviesīgiem sarīkojumiem.
    Visi banneri