Z/S "Kaņepītes" audzē un ražo :
Ar ko atšķiras BIO pārtika no parasti audzētās?
Bioloģisko pārtiku ražo bez pesticīdiem, mākslīgiem mēslojumiem. Ekoloģiskā lauksaimniecība uzlabo augsni, ūdeņu stāvokli, kā arī samazina piesārņojumu. Ekoloģiski tīru pārtikas produktu izgatavošanā nav atļauts izmantot ģenētiski izmainītus augus vai dzīvnieku valsts produktus.
Lai Latvijā kādā saimniecībā saražoto varētu realizēt kā bioloģisko produkciju, nepieciešams sertifikāts, kas ļauj pārskatīt visu procesu – audzēšanu, pārstrādi un tirgošanu. Par sertifikāta esamību liecina kontroles institūcijas kods LV-BIO-01 un LV-BIO-02 uz marķējuma. Jau kādu laiku obligāta prasība ir Eiropas Savienības kopīgais bioloģiskās lauksaimniecības logo – zvaigznītes lapas formā uz zaļa fona.
Kā atpazīt bioloģisko pārtiku?
Atpazīt īstu bioloģisko pārtiku ir vienkārši – vajadzīgi trīs loģiski soļi.
Termini “bioloģisks” un “ekoloģisks” ir līdzvērtīgi, un to lietojumu nosaka ES Regula Nr.834/2007 (28.06.2007.) par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu.
Tātad veikalā vai tirgū jums piedāvā bioloģisku vai ekoloģisku produktu. Vai tas ir īsts?
1. solis – jāmeklē zaļā ekolapiņa – Eiropas Savienības bioloģiskais marķējums
Ja tā NAV
2. solis – jālūdz pārdevējam uzrādīt bioloģisko sertifikātu. ZS Kaņepītes sertifikāts
3. solis – Ja gribat precīzi pārbaudīt zemnieku saimniecības vai pārstrādātāja sertifikātu:
Par bioloģisku vai ekoloģisku pārtiku drīkst saukt tikai tad, ja tai ir piešķirts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts. Tas nozīmē – ja uz pārtikas produkta ir apzīmējums “bioloģisks”, “ekoloģisks”, “bio” vai “eko” – meklējiet zaļo lapiņu! Ja tās nav – neuzķerieties!
Statistika:
Pilnībā apskatīts : 14301
Meklēšanas rezultātos parādīts : 57967