Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Buses pilskalna bedrīšakmeņi

Buses pilskalna bedrīšakmeņi

14,4 km no Kandavas, Matkules pagasts, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Atrašanās vieta: Matkules pagasts, Kandavas novads
Pilskalns atrodas Imulas upes labajā krastā, 6 km no Kandavas - Sabiles ceļa, 0,5 km aiz mājām „Buses”.

Buses pilskalna 1. un 2. bedrīšakmens

Buses pilskalna R nogāzes pakājē, abi akmeņi atrodas viens otram līdzās

Buses pilskalna pakājē ir trīs neapšaubāmi bedrīšakmeņi. Divi no tiem atrodas pilskalna priekšpils R nogāzes pakājē. Tā kā abi akmeņi ir šķelti, iespējams, tie ir bijuši viena liela akmens divas daļas. Pašlaik viens akmens ir 1,2 x 1,1 x 0,5 m liels, un tajā redzamas 17 veselas bedrītes un vienas bedrītes puse (otra puse nošķelta), savukārt otram, 1,3 x 0,8 x 0,3 m lielam, ir tikai viena bedrīte.
Cilvēki veidojuši bedrīšakmeņus apmēram 3000 gadu tālā senatnē, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc līdz mūsdienām tikpat kā nav neapstrīdamu versiju par šo akmeņu praktisko vai sakrālo nozīmi. Ņemot vērā, ka šādi akmeņi ir sastopami gandrīz visur pasaulē, pētniekiem ir vairāk nekā 30 dažādu teoriju par to izveides iemesliem. Dažas no tām vēsta, ka bedrītes varētu būt radušās ārstniecības augu smalcināšanas procesā, ziedošanai, akmens minerālu iegūšanai dziedniecības nolūkos u.c. Taču tajā pašā laikā iemesls varētu būt daudz praktiskāks - dzimtas ciltskoka atzīmēm, ganāmpulka uzskaitei, robežu iezīmēšanai u.c. Savukārt Igaunijā, Muhu salā, novērota sena tradīcija izteikt vēlēšanos un "nosūtīt" to Pērkonam kā spēcīgākajam no dieviem, sitot mazāku akmeni pret lielāku, laika gaitā radot līdzīgu bedrīti lielajā akmenī.

Buses pilskalna 3. bedrīšakmens
Buses
pilskalna A nogāzes vidusdaļā

Trešais bedrīšakmens, 1,9 x 1,0 x 0,7 m liels, atrodas pretējā pusē, respektīvi pilskalna A nogāzes vidusdaļā, tuvāk Imulas upei. Akmens apaudzis ar sūnu, cilvēku neapmeklēts, grūti pieejams. Tajā ir viena bedrīte, kas neapšaubāmi ir cilvēka roku veidota, un otra mazāka izmēra, kam varētu būt arī dabiska izcelsme.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresPilskalni
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 3573
Meklēšanas rezultātos parādīts : 16830


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Granitops
GranitopsGRANITOPS ir izturīgs polimēru materiāls virsmu pārklāšanai. Virsmām piešķir elegantu granīta izskatu, labas lietošanas un kopšanas īpašības.
Tāti, kempings
Tāti, kempingsKempings „Tāti” ir 115 km no Rīgas, un apmēram 7 minūšu gājienā no Kaltenes akmeņainās jūrmalas pludmales. Tā ir vieta, kur baudīt klusumā, būt savu draugu lokā pie ugunskura. Ir iespēja uzspēlēt volejbolu. Ir draudzīgs mazajiem atpūtniekiem. 
PIF PAF, peintbola parks, sporta un atpūtas centrs
PIF PAF, peintbola parks, sporta un atpūtas centrsPeintbola PIF PAF. Piedāvājam sporta spēles un azartiskas aizraušanās apvienojumu – peintbolu. Ietaupiet savu laiku un degvielu:mēs esam tikai 20 km no Rīgas centra.
Gungas, viesu nams
Gungas, viesu namsGungas -  etnogrāfiskais viesu nams svinībām, atpūtai un semināriem.
Dridži, atpūtas un sporta komplekss
Dridži, atpūtas un sporta komplekssAtpūtas komplekss Dridži tapis ar SAPARD programmas atbalstu, 2003.g. tas bija lielākais lauku tūrisma projekts Latgalē. Izveidojot kompleksu, mūsu mērķis bija popularizēt tūrismu Latgalē, nodrošinot plašas aktīvas atpūtas iespējas šajā reģionā.
Meļķerti, viesu nams
Meļķerti, viesu namsViesu nams Meļķerti atrodas pāris kilometru attālumā no Kandavas un piedāvā lieliskas telpas dažādu svinību organizēšanai. Klusums, pirts, baseins, naktsmītnes.
Maripol, SIA, cepuru un kažoku salons
Maripol, SIA, cepuru un kažoku salonsEkskluzīvās cepures, eleganti kažokādas izstrādājumi, graciozi aksesuāri no „Maripol” izcels jūsu individualitāti, veidos neatkārtojamu izskatu un papildinās dabisko sievietes skaistumu.
Mobilā atpūta
Mobilā atpūta
Kalēji, brīvdienu māja
Kalēji, brīvdienu mājaViesu māja, pirts un kempings Mazirbē. Jūra un pludmale bez burzmas. Lieliska atpūta no pilsētas kņadas.
Visi banneri