Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
 Vānes muiža

Vānes muiža

22 km no Kandavas, Prātnieki, Vāne, Vānes pagasts, Tukuma novads, Latvija, LV-3131
(+371) 27318784
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Baronu laikos kopā ar Aizupi muižas komplekss bijis viens no lielākajiem apkārtnes īpašumiem. 16. gadsimtā Vānes muižā savas pēdējās dienas aizvadījis Livonijas hronists, Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera sekretārs un uzticības persona Solomons Henings (1528 -1589). Kopš 1821. gada Vānes muiža bija fon Hānu īpašums. Vānes muiža celta ap 1870. gadu, iespējams pēc Kurzemes arhitekta T.Zeilera projekta. Kādreiz tai bijis tā sauktais Berlīnes arhitektu skolai raksturīgais Tjūdoru tornis. Tā kā 1905. gada revolūcijas laikā pils nodedzināta, tai raksturīgās gotiskās formas gājušas bojā.


Ēka atjaunota tikai 1936. - 1940. gadam, un tajā ierīkota Vānes pamatskola. Otrā pasaules kara laikā skolā atradās vācu hospitālis. Ēkā atrodas Vānes sākumskola.

Muižas klēts 20.gs. 30-jos gados pārbūvēta par tautas namu. 1561. gadā pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers Vānes un Aizupes muižas piešķīra savam padomniekam Solomonam Heningam. Bez plašā Vānes novada Ketlers viņam bija piešķīris arī namīpašumus Rīgā un Rēvelē, Kirepā, Vilkemitas un Mīlgrāvju muižas Igaunijā un Vidzemē, kas Heningu padarīja par vienu no bagātākajiem cilvēkiem Livonijā. S.Henings dzimis Veimārā namnieku ģimenē, ieguvis labu jurista un teologa izglītību dažādās Vācijas universitātēs, bet 1553. gadā satikās ar komturu Gothardu Ketleru un iestājās viņa dienestā. 1554. - 1566. gadā viņš daudzas reizes tika sūtīts pie Lietuvas kņaza un Polijas karaļa, lai panāktu Livonijas padošanos Polijai, nezaudējot un paplašinot vācu muižnieku privilēģijas, gan arī uz Zviedriju un Vāciju, lai meklētu palīgus cīņai pret maskaviešiem. Kopš 1567. gada viņš bija Kurzemes hercoga padomnieks un baznīcas lietu kārtotājs. Henings mira 1589. gada 29. novembrī Vānes muižā un tika apbedīts paša dibinātajā baznīcā. Ap 1660. gadu viņa mirstīgās atliekas pēcnācēji apbedīja jaunajā mūra baznīcā. Heningu īpašumā esošais Vānes novads laika gaitā starp mantiniekiem tika sadalīts Aizupes, Vānes, Variebas, Sācenes muižās. Turīgā dzimta tomēr pamazām iznīka - jau 1723. gadā Vānē nedzīvoja vairs neviens Henings, bet pilnībā dzimta izmira 18. gadsimta beigās.
Mūža pēdējos gados dzīvodams Vānes muižā, S.Henings, balstoties uz savām dienasgrāmatām, sarakstīja darbu "Vidzemes un Kurzemes hronika. Kas ievērojams noticis Livonijā" (1594). Vānē tapis arī otrs S.Heninga darbs - 1589. gadā izdotais "Patiesīgais ziņojums par baznīcas lietu stāvokli Kurzemē"

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 4011
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41841


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
220.lv, veikals
220.lv, veikals220.lv interneta veikals piedāvā ērtu, ātru iepirkšanos internetā, kā arī plašu preču klāstu, nodrošinot pasūtīto preču piegādi visā Latvijā.
Port Hotel, viesnīca
Port Hotel, viesnīcaPORT HOTEL atrodas vienā no skaistākajām un ekskluzīvākajām vietām Pierīgā – Ādažos, ieskauta skaista priežu meža ielokā. Viesnīca piedāvā 29 mūsdienīgus, ērtus un komfortablus numurus 3 klājos ar individuālu dizainu un visu nepieciešamo viesu ērtībām
Trutzi Baltic, SIA
Trutzi Baltic, SIATrutzi Baltic ir daļa no lielās Trutzi grupas - metāla mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmuma, kas piedāvā plašu metāla izstrādājumu klāstu, tostarp metāla caurules, metāla loksnes ,metāla konstrukcijas, tērauda sijas, profilus, armatūru, leņķus , stabus, 3D paneļu žogus un žogus.
Robežnieki kokaudzētava
Robežnieki kokaudzētavaPlašs skujkoku, lapu koku, krūmu un ziemciešu puķu stādu sortiments. 130 dažādu krāsu, formu skujkoku, 250 lapu koku un krūmu nosaukumi, kā arī ap 200 ziemciešu puķes.
Līva***, viesnīca
Līva***, viesnīcaViesnīca Līva ir tūristu klases viesnīca, kura piedāvā 111 numurus ar Biznesa plus, biznesa, standarta un ekonomiskās klases ērtībām. Restorāns Upe piedāvā Jums brokastis pie zviedru galda, biznesa pusdienas un vakariņas.
ZOONA , teritorijas kontroles sistēmas dzīvniekiem
ZOONA , teritorijas kontroles sistēmas dzīvniekiemZOONA, radio sistēmu dzīvniekiem tirdzniecība. Partneri ir ASV kompānija PetSafe. PetSafe izstrādā radio un elektroniskas ierīces, kuras uzlabo cilvēku un dzīvnieku attiecības.
Florius, SIA
Florius, SIAGalvenā mūsu uzņēmuma pamatnozare ir profesionāla dārza ierīkošana, kopšana, labiekārtošana. Mēs esam šeit, lai padarītu mūsu apkārtējo vidi skaistāku un baudāmāku.
Eko Solis, SIA
Eko Solis, SIA"Eko Solis" piedāvā ekoloģisku dabīgu koka impregnantu, kas lietojams iekšdarbiem un ārdarbiem. Augu izcelsmes produkts - tas ir izgatavots no linsēklu eļļas.
Unce, viesu nams
Unce, viesu namsAtrodamies tūristiem izdevīgā vietā 200 metrus no Valmieras autoostas. Mūsu klientiem tiek piedāvāta iespēja izbaudīt mieru un klusumu. Nakšņošanai piedāvājam skaistus numuriņus, kā arī iespēju pašam pagatavot sev vēlamo maltīti.
Visi banneri