Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Siguldas Evaņģēliski luteriskā baznīca

Siguldas Evaņģēliski luteriskā baznīca

Baznīcas iela 2, Sigulda, Siguldas novads, Latvija, LV-2150
(+371) 26211543
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Siguldas draudze dibināta jau tālajā 1225. gadā. Ir saglabājušās ziņas, ka gadu vēlāk pie Siguldas pils uzcelta arī pirmā baznīca. Nav gan ziņu par tās izskatu, taču minējumi ļauj domāt, ka tā varētu būt celta no koka. Mūra dievnams šai pašā vietā uzcelts vēlāk un rakstos pirmoreiz pieminēts 1483.gadā kā Svētā Bērtuļa baznīca.

Dievkalpojumi ar Svēto vakarēdienu Siguldas baznīcā notiek katru svētdienu plkst. 11.00 un katru otro ceturtdienu plkst. 19.00. Iespējams uzkāpt arī baznīcas tornī un paraudzīties uz apkārtni no augšas!

Dievnams rakstos pirmoreiz minēts 1483.gadā, draudzes aizbildņi bijuši kņazu Kropotkinu ģimene. Laikā no 1965.-1990.gadam Siguldas baznīca bija vienīgais darbojošais dievnams.

Siguldas muižas īpašnieki – gan grāfu fon der Borhu, gan kņazu Kropotkinu ģimenes – bijuši Siguldas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas aizbildņi. Sekojot tēva paraugam, kurš 1854.gadā sedzis baznīcas grīdas un ērģeļu remonta izdevumus, arī Olga Kropotkina savas dzīves laikā atbalstījusi baznīcu un tās draudzi. Kaut arī pēc laulībām Olga Kropotkina pāriet pareizticībā, viņa turpina palīdzēt baznīcai, dāvinot vietējā meistara Cīruļa veidotu altārgleznu, kas līdz mūsdienām nav saglabājusies. Kopš 19.gadsimta otrās puses baznīcā atrodas grezni, no misiņa izgatavoti griestu lukturi – iespējams, arī tos baznīcai dāvinājusi Olga Kropotkina.

Pēc patroneses nāves draudze baznīcas altārtelpā uzstāda cilni, kuru no marmora darinājis tolaik slavens vācbaltu tēlnieks Augusts Folcs. Baznīcā atradies arī tās aizbildnes grāfienes Eleonoras fon der Borhas, Olgas Kropotkinas vecmāmiņas, cilnis. Abas piemiņas plāksnes glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā. 1930. gadā pēc arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta pabeidza jauna dzelzsbetona torņa būvi un 1936. gadā iesvētīja jauno altāri ar Jāņa Roberta Tilberga gleznu „Kristus Ģetzemenes dārzā”. Padomju varas gados, laikā no 1965. līdz 1990. gadam Siguldas baznīca plašā apkaimē bija vienīgais darbojošais dievnams, ko izmantoja dažādu konfesiju ticīgie.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresBaznīcas, dievnami Skatīt vairākBaznīcas, Draudzes    Tūrisma apskates objekti Skatīt vairāk
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 11081
Meklēšanas rezultātos parādīts : 73983


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
K-masti.lv, SIA
K-masti.lv, SIAJa vēlaties pie savas privātmājas vai uzņēmuma uzstādīt karoga mastu, ja nepieciešami Latvijas, uzņēmuma vai citi karogi, tad K-MASTI.LV ir pareizākā vieta, lai tiktu pie kārotā! Karogi un karogu masti tā ir mūsu lieta!
NAD.LV Repatriācijas un apbedīšanas birojs Rīgā
NAD.LV Repatriācijas un apbedīšanas birojs RīgāApbedīšanas pakalpojumi Rīgā, bēres Latvijā, kremēšana un kremācija. Repatriācijas pakalpojumu organizēšana. Morga un katafalka pakalpojumi.
Poligons DK, peintbols
Poligons DK, peintbolsPoligons DK Peintbols,ekstremālā vidē bijušajā kara bāzē,ar papildus uzstādītiem šķēršļiem!Krievu pirts
Apkure EV, SIA
Apkure EV, SIAApkures katlu tirdzniecība, gāzes degļu tirdzniecība, gaisa sildītāju tirdzniecība, JUNKERS apkures katli. Apkures katlu, katlu māju, gāzes vadu, iekārtu sistēmu remonts, apkalpošana, serviss, apkope. Apkures sistēmas, projektēšana, izbūve, apkalpošana.
Skandināvs 3XL, veikals
Skandināvs 3XL, veikalsSIA „Skandināvs” piedāvā plašāko lietoto preču sortimentu Kurzemē t.i.- lietoti apģērbi, mēbeles, trauki, dažādi sadzīves priekšmeti, elektropreces, interjera lietas, antīki priekšmeti un mēbeles, sporta preces, aprīkojums invalīdiem u.c. preces.
Lakta, metālapstrāde
Lakta, metālapstrādeFirma Lakta. Metālapstrāde, metāla dizains, kalumi interjeram, Metāla kāpnes, margas, nožogojumi, vēja rādītāji, svečturi. Dažādi materiāli, tehnika, ir iespējama cinkošana un mākslinieciska virsmas krāsošana.
Avotkalni, atpūtas vieta
Avotkalni, atpūtas vietaAtpūtas vieta Avotkalni piedāvā lielisku atpūtu Salacas upes krastā - telšu un piknika vietas, sporta laukumi ar dažādu inventāru, bērnu rotaļu laukumi, vizināšanās ar laivām un velosipēdiem, makšķerēšana.
Hotel Tigra, viesnīca
Hotel Tigra, viesnīcaViesnīca Tigra Cēsu pievārtē Jūs gaidīs, lai sniegtu atpūtu pēc dienas darbiem un aktivitātēm. Īpašus brīžus var baudīt Atpūtas centrā, kurā ir pirts, baseins un banketu-semināru zāle.
Radisson Hotel Old Town Riga, viesnīca
Radisson Hotel Old Town Riga, viesnīcaViesnīcas Astor Rīga Hotel centrālā atrašānās vieta ir ideāli piemērota kā biznesa ceļotājiem, tā arī tūristiem. Vecrīga un Rīgas centrs, kā arī vispopulārākas apskates vietas, atrodas tikai dažu minūšu gājienā no viesnīcas.
Visi banneri