Kāpēc vajadzētu lietot zivju eļļu | 22.03.2023 |
Zivju eļļa ir iecienīta pārtikas piedeva, kas sniedz daudzus ieguvumus veselībai. To iegūst no taukām zivīm, piemēram, laša, skumbrijas un tunča, tā ir bagātīgs omega-3 taukskābju avots. Šajā rakstā mēs papētīsim daudzos plusiņus, ko zivju eļļas lietošana dod cilvēka organismam. Uzreiz jāinformē, ka to ir atļauts lietot salīdzinoši lielos daudzumos, pa 15-30 ml vairākas reizes dienā, turklāt samērā ilgu laiku.
Zivju eļļa ir pazīstama ar savu spēju veicināt sirds veselību. Tajā ietilpstošās omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt triglicerīdu līmeni, pazemināt asinsspiedienu un mazināt sirds slimību risku. Turklāt zivju eļļai piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt to novērst visā organismā, tostarp sirds un asinsvadu sistēmā.
Omega-3 taukskābes ir labvēlīgas arī smadzeņu darbībai. Tās var uzlabot kognitīvās funkcijas, atmiņu un koncentrēšanos, kā arī var samazināt ar vecumu saistītus izziņas pasliktināšanās riskus. Zivju eļļa var būt noderīga arī tiem, kam ir garastāvokļa traucējumi, piemēram, depresija un trauksme.
Zivju eļļai piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var novērst locītavu sāpes un stīvumu. Tādējādi zivju eļļa ir vērtīga piedeva tiem, kam ir iekaisuma slimības, piemēram, reimatoīdais artrīts. Turklāt zivju eļļa var veicināt locītavu kustīgumu un elastību.
Zivju eļļa ir labvēlīga arī acu veselībai. Tā var samazināt ar novecošanos saistītas makulas deģenerācijas risku, kas ir izplatīts redzes zuduma cēlonis gados vecākiem cilvēkiem. Turklāt zivju eļļa var mazināt sausās acs sindromu – stāvokli, kas izraisa acu sausumu un kairinājumu.
Zivju eļļa var būt labvēlīga arī ādas veselībai. Tā var novērst ādas iekaisumu, kas savukārt var samazināt pūtīšu un citu ādas slimību risku. Turklāt zivju eļļa var uzlabot ādas mitrināšanu un elastību, veidojot jauneklīgāku izskatu.
Omega-3 var samazināt hronisku slimību, piemēram, 2. tipa cukura diabēta, astmas un dažu vēža veidu risku.
Zivju eļļu var uzņemt ne tikai ar pārtikas piedevām, bet, protams, arī lietojot uzturā zivis. Tomēr rūpīgi jāraugās, lai tās būtu nozvejotas pēc iespējas ekoloģiski tīrākos ūdeņos. (Zivju eļļa kā pārtikas piedeva parasti ir ekoloģiski supertīrs produkts.)
Lasis: viens no bagātākajiem omega-3 taukskābju avotiem, tas ir – aptuveni 1,5 līdz 2 grami uz 100 gramu porciju. Arī labs olbaltumvielu, D vitamīna un selēna avots.
Skumbrija: skumbrija ir vēl viena zivs, kurā ir daudz omega-3 taukskābju. Tā satur apmēram 1 līdz 1,5 gramus omega-3 100 gramu porcijā, kā arī vitamīnu B12 un selēnu.
Sardīnes: tās ir mazas zivis, kas satur daudz omega-3 taukskābes, aptuveni 1,5 grami uz 100 gramu porciju. Arī labs olbaltumvielu, kalcija un D vitamīna avots.
Siļķe: vēl viena trekna zivs, kurā ir daudz omega-3 taukskābju, apmēram 1 grams uz 100 gramu porciju. Tās ir arī labs D vitamīna un B12 vitamīna avots.
Tuncis: ļoti iecienīta zivs, bagāta ar omega-3 taukskābēm, aptuveni 0,5 līdz 1 grams uz 100 gramu porciju. Arī labs olbaltumvielu, D vitamīna un selēna avots.
Noslēgumā vēlreiz jāuzsver, ka zivju eļļa ir ļoti vērtīga pārtikas piedeva. Tā var sekmēt sirds veselību, uzlabot kognitīvās funkcijas, atbalstīt locītavu darbību, veicināt acu gaišumu un atbalstīt ādas veselību. Ja jūs interesē zivju eļļas lietošana, ieteicams konsultēties ar savu ārstu, lai noteiktu piemērotu devu.
Raksts apskatīts : 104 reizes.