Search mapSearchCatalogArticelsMy dataAdvertise
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Palasta iela 4, Rīga, Latvija, LV-1050
(+371) 67356676
(+371) 67356677
(+371) 67211358
(+371) 67210226
 
AllOffersGalleryVideoMap
Description

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir vecākais publiskais muzejs Latvijā un Baltijā, kā arī viens no vecākajiem Eiropā. Muzejs atrodas Vecrīgā, ievērojamā 13.–20. gs. arhitektūras piemineklī – Rīgas Doma ansamblī.
Muzeja pirmsākumi meklējami 18. gs. Bagātā un daudzveidīgā krājuma pamatā ir Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela (1729–1764) dabaszinātniskā un mākslas priekšmetu kolekcija. Pēc ārsta nāves viņa māte Katrīna fon Himzele, pildot dēla vēlējumu, krājumu nodeva Rīgas pilsētai. 1773. gada 22. februārī Rīgas rāte dibināja muzeju, piešķirot tam Himzela vārdu, un izvietoja to t.s. Anatomijas teātra telpās Kalēju ielā 34/36 (nams nav saglabājies). 1791. gadā muzeju pārcēla uz Rīgas Doma ansambļa austrumu spārnu, kas tika pārbūvēts pilsētas bibliotēkas un muzeja vajadzībām. Par to liecina astrolaba atveids un uzraksts "Museum" uz celtnes zelmiņa. 1816. gadā muzejā atklāja īpašu Mākslas kabinetu, bet 1881. gadā, apvienojot Himzela muzeja un pilsētas numismātikas kolekcijas, izveidoja Pilsētas monētu kabinetu.
Muzeja vēsture cieši saistīta ar Krievijas Baltijas provinču vēstures un senatnes pētītāju biedrības (dib. 1834. gadā), Rīgas Dabas pētnieku biedrības (1845), Literāri praktiskās pilsoņu savienības (1802) un Rīgas Praktizējošo ārstu biedrības (1822) darbību. Šo biedrību kolekcijas tika eksponētas 1858. gadā izveidotajā t.s. Rīgas muzejā Šķūņu ielā 11. 19. gs. 60. gados Rīgas muzejam tika deponēta Himzela muzeja dabaszinātniskā un arheoloģiskā kolekcija, bet daļa kolekciju – arī jaundibinātajai Pilsētas gleznu galerijai. 1890. gadā zinātniskās biedrības ar savām kolekcijām pārcēlās uz Doma ansamblī speciāli muzeja vajadzībām uzcelto ēku Palasta ielā 4. Muzejs pēc tā atrašanās vietas ieguva Doma muzeja nosaukumu. To pārvaldīja Krievijas Baltijas provinču vēstures un senatnes pētītāju biedrība.
Doma muzejā izvietoja arī Himzela muzeja kolekcijas, tur atradās Pilsētas monētu kabinets un citas Rīgas pilsētai piederošas vērtības. 1932. gadā Doma muzejs ar visām tajā esošajām kolekcijām tika iekļauts Latvijas Republikas Pieminekļu valdes aizsargājamo objektu sarakstā, bet 1936. gadā tā šo muzeju slēdza. Vienlaicīgi Rīgas pilsētas valde uz tai piederošo Doma muzejam deponēto materiālu bāzes (t.sk. Himzela muzeja priekšmetiem) izveidoja Rīgas pilsētas vēsturisko muzeju, kuram ar Rīgas vēsturi saistītos bijušā Doma muzeja kultūrvēsturiskos materiālus un numismātikas kolekciju nodeva arī Pieminekļu valde.

Muzeja attīstību ietekmēja Otrais pasaules karš un tam sekojošā padomju okupācija. Gan vācbaltiešu izceļošanas, gan kolekciju izvešanas laikā uz vācu okupētajām zemēm, kā arī vēlāk padomju varai ideoloģiski nepieņemamu vēsturisku priekšmetu izslēgšanas akcijās muzejs zaudēja daļu no krājuma. Muzejs šajā periodā arī vairākkārt mainīja nosaukumu. 1964. gadā tas ieguva tagadējo – Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja nosaukumu, kurā atspoguļojas tā jaunais darba virziens. 1940. gadā padomju okupācijas režīms muzeju nacionalizēja, un kopš tā laika tas ir valsts pārraudzībā. 2005. gadā muzeju reorganizēja par valsts aģentūru. Šodien muzeja krājumā ir vairāk nekā 500 000 priekšmetu, kas sistematizēti aptuveni 80 kolekcijās. Muzejam ir trīs filiāles: Ainažu jūrskolas muzejs (atvērts 1969. gadā) un Rīgā – Mencendorfa nams. Rīdzinieku 17.–18. gs. māja-muzejs (1992) un Latvijas Fotogrāfijas muzejs (1993).

Gallery
Video
OffersProducts, services, keywordsMuseums more details   Guides, guide services    Excursions more details   Izstādes, Ekspozīcijas Organisationof events    Concerts    Pasākumu programmas       Pasākumu programmas bērniem       Pasākumu programmas skolēniem       Pasākumu programmas ģimenēm Premises leasing    Halls for conference and seminars    Telpas prezentācijām Museums, Exhibition hall Places for weddings    Kāzu atrakcijas    Wedding stops, programs, attractions    Wedding jubilee celebrations    Kāzu ceremonijas    Entertainments for the new couple
Map

Statistics:
Fully viewed : 42915
Showed in search results : 492126

Smēde, metal working
Smēde, metal workingSMĒDE is workshop for hammered works, prouction of hammered works on order. Hand work, as well we offer sketching of interior garden elements and drawing of different ideas.
Photorent, IK
Photorent, IKFotonoma Rīgas centrā piedāvā kameras, objektīvus, zibspuldzes, audio un video tehniku, apgaismojumu un citus aksesuārus profesionāļiem un amatieriem. Pastāvīgajiem klientiem un īrei ilgtermiņā atlaides.
BKB Birojs, SIA, bookkeeping
BKB Birojs, SIA, bookkeepingSIA „BKB Birojs” strādā grāmatvedības pakalpojumu jomā, izmantojot savas zināšanas un pieredzi. Mūsu darbības laikā grāmatvedības sfērā mūs ir izvēlējušies vairāk kā 90 uzņēmumu vadītāji. Ar katru gadu mūsu klientu skaits palielinās.
Acrulat, SIA
Acrulat, SIAMākslīgā akmens apstrāde un tirdzniecība, makslīgā akmens izlietnes, virutves virsmas, galda virsmas. Mākslīga akmens mēbeles.
Jura putni, museum
Jura putni, museumWoodengraving museum " Jura birds".You will see owls, that are symbols of cleverness and other different birds. The park resembles the place where nature is loved and everything is in order.
Debesiss SIA, burial services
Debesiss SIA, burial servicesApbedīšanas firmas Debesis piedāvājums: - apbedīšanas pakalpojumi - Dokumentu noformēšana. - Diennakts morga pakalpojumi, bezmaksas uzglabāšana morgā. - Zārki. - Krusti. - Pārklāji. - Katafalks. - Transports bēru viesiem
Eģīši, ZS
Eģīši, ZSThe farm is engaged in grain cultivation, growing sea buckthorn berries and develops the tourism industry. The vision of the farm is to work sustainably, in harmony with nature and share it with fellow human beings - to be here and now, touch the earth, listen to the sounds of nature, take a breath, feel the wind.
Zemeņu krastiņi, country house
Zemeņu krastiņi, country houseZemeņu Krastiņi. Country house ar Ilzas-Geraņimovas lake. Lodging for night, bathhouse, swimming places, inventory rent.
Pētes, territory improvement, planting
Pētes, territory improvement, plantingSpeciālisti ātri un droši nozāģēs bīstamos kokus jūsu īpašumā, kā arī nodrošinās koksnes atlieku un zaru transportēšanu un utilizāciju. Pieredze lielu objektu (trases gar ielām, lieli būvlaukumi).
Azarkrosti, guest house
Azarkrosti, guest houseAzarkrosti is in picturesque place, on the bank of Adamova lake. On the first floor there is a banquet hall with a fireplace till 30 persons.
Visi banneri