KartensucheSucherKatalogMeine DatenReklame
Grenču muiža

Grenču muiža

19,8 km no Kandavas, Zemītes pagasts, Tukuma novads, Latvija
 
AlleAngebotGalerieDie Karte
Beschreibung

Grenču muiža savulaik bijusi lielākais virskunga īpašums (domēne) Tukuma virspilskunga apgabalā Tukuma draudzē. 1693. gadā Grenču muižā atradās hercoga domēnes valde. Tai piederēja arī brīvzemnieki. 1711. gadā pēc Kurzemes hercoga Frīdriha Vilhelma nāves muižu ieguva vēlākā Krievijas ķeizarienei Annai Joanovna. Galvenās saimniecības nozares muižā bija zemkopība un lopkopība, blakus nozare - zivkopība. Lai padarītu tīrumus auglīgākus, 18. gs. Grenčos un tās pusmuižas bija apmēram 20 uzpludināti tīrumu dīķi.

1802. gadā Krievijas cars Grenču muižu atdāvināja Kurzemes bruņniecībai.
Muižas pārvaldnieka māju 1870. gadā projektējis Kurzemes arhitekts T.Zeilers. Tā ir vienkārša vienstāva ēka, kuru atbilstoši laikmeta modes prasībām grezno gotiskas būvdetaļas. Ap 1877. gadu netālu no muižas centra uzceltas vējdzirnavas.
20. gs. sākumā muižai piederēja 2016 ha muižas zemes un 100 zemnieku mājas. Tās pārvaldījumā bija visi Kurzemes bruņniecībai piederošie meži - 5786 ha.
1905. gada decembrī zemnieku nemieri notika arī Grenču muižā.
1921. gadā agrārreformas rezultātā muiža sadalīta 71 jaunsaimniecībā. 1930. gadā Grenču muižas magazīnas ēkā ierīkots krejošanas punkts un sierotava, kungu mājā - tautas nams. Kopš 1948. gada tur atradās arī kolhoza kantoris un dzīvokļi.
Kolhozs "Zemīte" pārveidots par paju sabiedrību, kas pēc tam likvidēta.
Muižas kungu mājā atrodas tikai dzīvokļi.


Informācija: I.Dišlere, A.Ozola "Muižas lauku kultūrvidē" (2002).

Svarīgi: Apskatāma no ārpuses.

Galerie
AngebotErzeugnis, Dienstleistung, Bereich, SchlüsselwortLandgüter
Die Karte

Statistik:
Ist durchgesehen : 4253
Gezeigt in sucht Ergebnisse : 40887


Bieriņi, Landgut
Bieriņi, LandgutLabiekārtota, senatnīga māja ar kamīnu, dārzu, telšu vietām, medību trofejām, sporta laukumiem, komercmakšķerēšanu.Fazānu audzētavas apmeklējums.
DEVI, wärmeanlagen
DEVI, wärmeanlagenDEVI ir vienīgais uzņēmums elektrotehniskās rūpniecības nozarē, kas ražo un pilnveido elektrisko apsildes kabeļu un termoregulatoru kompleksās sistēmas.
Jaņa Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs, Museum
Jaņa Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs, MuseumŠodien muzeja kompleksā ietilpst četras ēkas, kurās izvietoti - muzeja krājums, mākslas izstāžu zāle, vēstures izstāžu zāle un administrācija. Muzeja sākums meklējams 1947.gadā, kad pieņemts lēmums par tā izveidi. Sākotnējā muzeja bagātība ir Rozentāla laikabiedra Marta Vēja savāktā mākslinieka oriģināldarbu kolekcija.
Zīmulis un ota, mākslas galerija, mākslinieku veikals
Zīmulis un ota, mākslas galerija, mākslinieku veikalsMūsu veikalos plašā sortimentā piedāvājam dažādus materiālus un piederumus visiem radoši darboties gribošiem cilvēkiem, sākot no mazuļiem un beidzot ar profesionāliem māksliniekiem.
BriedīšKrogs, Kneipe
BriedīšKrogs, KneipeĢimenes restorāns Jūrmalā. Dienas piedāvājumi. Telpas banketiem un bērnu ballītēm.
RUSSO-BALT, Autoanhänger und Anhänger
RUSSO-BALT, Autoanhänger und AnhängerRažošanas komercfirma RUSSO-BALT ir pirmais vieglo automašīnu un mikroautobusu piekabju ražotājs Latvijas Republikā.
Indrāni, Gasthaus
Indrāni, GasthausIndrāni atrodas Ogres upes krastmalā 40 minūšu braucienā no Rīgas un 10 km attālumā no Ogres centra. Viesu namā ir divas svinību zāles ar kamīnu līdz 50 personām, pirts, kubls, 16 guļvietas, koka nojume ar terasi Ogres upes krastā.
URALA, Gasthaus
URALA, GasthausĪsta krievu pirts. Telpas svinībām līdz 100 cilvēkiem. Liela terase ar apkurināmu kublu. Pavisam netālu no Rigas.
Gravtex, SIA
Gravtex, SIAWir produzieren:
- einzigartige dekorative Wandpaneele aus Holz,
- Fassadenverkleidungsplatten aus Sperrholz, die eine ideale Lösung für die Verkleidung von Gebäuden und Räumen darstellen.
Tuvs, SIA
Tuvs, SIAMūsu uzņēmums veic Zoo-preču vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības izplatīšanu Latvijā. Uzņēmums veiksmīgi sadarbojas ar Eiropas rūpnīcām un ir ekskluzīvais pārstāvis BOSCH Tiernahrung, kas ražo pazīstamu barību: Bosch, Sanabelle.
Visi banneri