Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Kandavas mācītājmuiža

Kandavas mācītājmuiža

3,1 km no Kandavas, Kandavas pagasts, Tukuma novads, Latvija
(+371)28371554 - Visvaldis
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Hercoga, no 1795. gada - kroņa īpašums. Kandavas draudze pastāvējusi vismaz no 1567. gada un tad arī celta pirmā koka baznīca. Mācītājmuiža zināma jau no 1582. gada. Jaunas dzīvojamās ēkas celtniecība uzsākta 1652. gadā, bet tā ieilgusi, un plānojums vairākkārt mainīts. Pēc lielā mēra 1710. gadā vietējās latviešu un vācu draudzes apvienojušās, izveidojot arī vienu mācītājmuižu.

Mācītājmuižā dzīvojis Kandavas iecirkņa prāvests (1821-1836) Karls Ferdinands Amenda (Karl Ferdinand Amenda, 1771. - 1836.), slavenā vācu komponista Ludviga van Bēthovena draugs, kas te saņēmis komponista vēstuli, kurā tas viņam pirmajam rakstījis par sākušos dzirdes zaudēšanu.
Muižas ēka būvēta 19.gs. pirmajā pusē (visticamāk - Amandas laikā) klasicisma stilā. Tās fasādes izteiksmība panākta ar kāpnēm un ieeju. Ēka izvirzīta ar četru kolonnu portiku, ovāla telpa blakus bijušajai zālei.
Tā kā 1919. gadā Kandavas draudzē nav bijis mācītāja, mācītājmuiža nodota valsts īpašumā un zeme sadalīta jaunsaimniecībās, mācītāja rīcībā atstājot tikai dzīvojamo ēku. Mācītājs muižā dzīvojis vēl 1944. gadā. 1945. gadā tā nacionalizēta. Muižas centrs nodots Kandavas sovhoztehnikuma rīcībā. Mācītājmuiža pārbūvēta un tajā ierīkoti dzīvokļi, saimniecības ēkas lietotas fermas vajadzībām. Muižas zemi Kandavas evanģēliski luteriskā draudze atguvusi savā īpašumā.
Informācija: I.Dišlere, A.Ozola "Muižas lauku kultūrvidē" (2002).


Muiža patreiz ir samērā sliktā stāvoklī. Ir uzsākti muižas apkārtnes sakopšanas darbi.

Pie Kandavas mācītājmuižas paveras lielisks skats uz Abavas senleju. Kandavnieki šo apkārtni dēvē par "Vecajiem Ozolājiem".Vecie Ozolāji Abavas upes līkumos ir daudziem kandavniekiem mīļi un zināmi un agrāk tā bija ļoti populāra pasākumu un atpūtas vieta. Lai taciņa no Mācītājmājas būtu izejama visiem un vienmēr ar sausām kājām, lai neizbradātu avotus, kas spraucas no nogāzes, un lai saudzētu dabisko ozolu mežu, ir izveidotas kāpnes ar terasēm. Šis aktivitātes veiktas projekta „Biotopu aizsardzības pasākumi Abavas senlejas dabas takās” ietvaros.

Piezīmes: Pie muižas ir izveidota taka ar stāvām, garām trepēm.

Svarīgi: Muiža apskatāma no ārpuses.

Plašāku pētījumu par Kandavas mācītājmuižu (autors: vēstures maģistrs Agris Dzenis) skatīt šeit

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 3634
Meklēšanas rezultātos parādīts : 40934


Alefs S, SIA
Alefs S, SIAIzgatavojam un uzstādam tērauda durvis, kas ir noturīgas pret uzlaušanu un aprīkotas ar labākajiem mūsdienīgākajiem aizsardzības līdzekļiem.
Geolite, ģeoloģiskā izpēte
Geolite, ģeoloģiskā izpēteGeolite. Ģeoloģiskā un ģeotehniskā izpēte. Inženiertehnisko pētījumu komplekss, ko izmanto būvju projektēšanā.
Villa Vanilla, viesnīca
Villa Vanilla, viesnīcaViesnīca Villa Vanilla piedāva 10 labiekārtotus numuriņus Siguldas klusajā centrā - tuvumā atrodas gan ēdināsnas vietas, gan ievērojami apskates objekti.
Terion, veterinārā klīnika
Terion, veterinārā klīnikaVeterinārā klīnika Imantā. Veterinārā aptieka. Suņu, kaķu barība. • Dzīvnieku terapija, ķirurģija, suņu, kaķu, sesku vakcinācija, konsultācijas. • Suņu, kaķu, sesku, trušu vakcinācijas. • Veterinārie medikamenti,
Jura putni, muzejs
Jura putni, muzejsKokgriezumu muzejā "Jura putni" Jūs redzat atveidotas dzērves - mīlestības, saticības, uzticības un mūžības simbolus; pūces - gudrības simbolus un citus putnus. Parks atgādina, ka šeit tiek mīlēta daba un ir sakārtota vide.
Raunas lauktehnika, SIA, metālapstrāde
Raunas lauktehnika, SIA, metālapstrādeMetāla dekoratīvie izstrādājumi. Dārza mēbeles. Sētas, vārti, kāpnes un margas. Iebūvējamās mēbeles. Iespēja pasūtīt mēbeles, interjera elementus pēc individuāla projekta.
Zāgkalni ZS, atpūtas komplekss
Zāgkalni ZS, atpūtas komplekssAtpūta pie Usmas ezera. Guļbūves mājiņas, izjādes, izbraucieni ar kamanām, nakšņošana, pirtis, treileru pieslēgums, telšu un piknika vietas, makšķerēšanas pavadoņa pakalpojumi.
Valteri, viesu nams
Valteri, viesu namsViesu namā Valteri Daugavas krastā, labi jutīsies pat 70 cilvēku lielas kompānijas. Svinības vai veselības kūres pirtiņā, ar peldi baseinā vai laisku gulšņāšanu āra kubulā.
Papes Čakstes, viesu māja
Papes Čakstes, viesu mājaTūrisma bāze "Papes Čakstes" atrodas gleznainā, vietā starp jūru un Papes ezeru. Viesu māja, pirts, kafejnīca. Atpūta pie dabas, makšķerēsana.
Apartamenti Dundaga XXL, apartamenti
Apartamenti Dundaga XXL, apartamentiBrīvdienu māja ar brīnišķīgu silto baseinu un aromātisku malkas pirti. Atrodamies Ziemeļkurzemē, Dundagā, 150 km no Rīgas, privātā teritorijā. Dundagas pils un parks no mums nieka 800 m, līdz jūrai 22 km, Baložezers 5 km, pāri ielai Eksotisko dzīvnieku parks, netālu Liepniekvalka alas u. c. dabas apskates objekti. Piedāvājam 2 apartamentus ar virtuvi. Piedāvājumā siltais baseins un pirts.
Visi banneri