Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Grenču muiža

Grenču muiža

19,8 km no Kandavas, Zemītes pagasts, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Grenču muiža savulaik bijusi lielākais virskunga īpašums (domēne) Tukuma virspilskunga apgabalā Tukuma draudzē. 1693. gadā Grenču muižā atradās hercoga domēnes valde. Tai piederēja arī brīvzemnieki. 1711. gadā pēc Kurzemes hercoga Frīdriha Vilhelma nāves muižu ieguva vēlākā Krievijas ķeizarienei Annai Joanovna. Galvenās saimniecības nozares muižā bija zemkopība un lopkopība, blakus nozare - zivkopība. Lai padarītu tīrumus auglīgākus, 18. gs. Grenčos un tās pusmuižas bija apmēram 20 uzpludināti tīrumu dīķi.

1802. gadā Krievijas cars Grenču muižu atdāvināja Kurzemes bruņniecībai.
Muižas pārvaldnieka māju 1870. gadā projektējis Kurzemes arhitekts T.Zeilers. Tā ir vienkārša vienstāva ēka, kuru atbilstoši laikmeta modes prasībām grezno gotiskas būvdetaļas. Ap 1877. gadu netālu no muižas centra uzceltas vējdzirnavas.
20. gs. sākumā muižai piederēja 2016 ha muižas zemes un 100 zemnieku mājas. Tās pārvaldījumā bija visi Kurzemes bruņniecībai piederošie meži - 5786 ha.
1905. gada decembrī zemnieku nemieri notika arī Grenču muižā.
1921. gadā agrārreformas rezultātā muiža sadalīta 71 jaunsaimniecībā. 1930. gadā Grenču muižas magazīnas ēkā ierīkots krejošanas punkts un sierotava, kungu mājā - tautas nams. Kopš 1948. gada tur atradās arī kolhoza kantoris un dzīvokļi.
Kolhozs "Zemīte" pārveidots par paju sabiedrību, kas pēc tam likvidēta.
Muižas kungu mājā atrodas tikai dzīvokļi.


Informācija: I.Dišlere, A.Ozola "Muižas lauku kultūrvidē" (2002).

Svarīgi: Apskatāma no ārpuses.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 4300
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41194


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
ASTRA TŪRE, ceļojumu birojs
ASTRA TŪRE, ceļojumu birojsAvioKases.lv. Aviobiļetes, avio biļešu kases, rezervācija, pārdošana. Viesnīcu rezervēšana. Čarterlidojumi. Autobusu biļetes. Automašīnu noma.
Dūšeļu kempings laivas
Dūšeļu kempings laivasKempings Dūšeļi pie Babītes ezera piedāvā atpūtu visa gada garumā: distanču slēpošana, ziemas un vasaras cope, laivu noma, SUP noma, velo noma, piknika terases un atpūtas vietas, mājiņas no 2019.g maija
Porto Resort, viesnīca
 Porto Resort, viesnīcaPORTO RESORT ir lieliska guļbūves viesnīca ar plašu teritoriju pašā Lilastes ezera krastā. Tā ir lieliska vieta atpūtai ar ģimeni un draugiem, svinībām un kāzām, kā arī biznesa darījumiem, tikšanām un semināru organizēšanai.
Juku dzirnavas, atpūtas komplekss
Juku dzirnavas, atpūtas komplekssJuku Dzirnavas ir 85 hektari bezrūpīgas dabas ar dažādām izklaides iespējām un plašu izmitināšanas izvēli pāriem, ģimenēm un grupām
Ortija SIA
Ortija SIAZiedu salons, floristu pakalpojumi. Pasākumu un telpu noformēšana. Ziedu pušķu piegāde visā pasaulē.
Ziepju virtuve
Ziepju virtuvePiedāvājam : ziepju masas, bāzes šampūnam, dušas želejai un matu balzamam, krāsvielas, perlamutri (mikas), gliteri (spīdumi), pārtikas aromātus, ēteriskās eļļas, smaržvielas, bāzes eļļas un sviestus, ziepju formas, instrumentus ziepju veidošanai un iepakošanai.
Jaunķemeri, kūrorta rehabilitācijas centrs
Jaunķemeri, kūrorta rehabilitācijas centrsJaunķemeri - veselība no dabas! Jaunākās fizikālās terapijas metodes, fizioterapija, ergoterapija, osteorefleksoterapija, balneoterapija.
Raibie logi, viesnīca
Raibie logi, viesnīcaViesnīca Raibie logi piedāvā naktsmītnes desmit labiekārtotos numuros, no kuriem divi ir piemēroti ģimenēm ar bērniem. Visos numuros ir TV un interneta pieslēgums. Brokastis ir iekļautas cenā.
Pagalmiņi, lauku māja
Pagalmiņi, lauku mājaNaktsmājas 15 cilvēkiem, virtuve ar aprīkojumu, pirts, sauna, duša. Piknika māja ar kamīnu, laivu noma, divriteņu noma. Piedāvājam lauku produktus: dārzeņus, piena produktus, upenes, austersēnes.
Visi banneri