Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Aizupes muiža un parks

Aizupes muiža un parks

20,8 km no Kandavas, Aizupes muiža, Vānes pagasts, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Aizupes muižas pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka ir viens no spilgtākajiem klasicisma paraugiem Latvijā, kas pilnīgi saglabājusi būvapjomus un telpu plānojumu.
Te atrodamas brīnišķīgas tūju, ozolu, dižskabāržu un kastaņu alejas. Parkā aug visu Eiropā sastopamo sugu tūjas.

Bruņinieku muiža kādreizējā Aizupes, tagad Vānes pagastā 20.gs. sākumā piederēja četras pusmuižas, piecas lopu muižas un 59 zemnieku sētas. 1561. gadā hercogs piešķīris Aizupi lēnī savam padomniekam un hronistam Solomonam Henningam, kas miris 1589. gada 29. novembrī Vānē un apglabāts pie Vānes baznīcas. Līdz 1719. gadam muiža bija Heningu īpašums, 1719. -1793. gadam Koskulu īpašums, 1793. - 1921. gadam - vienas no turīgākajām un politiski ietekmīgākajām dzimtām - fon Hānu īpašums. 20. gadsimtā Hānu dzimtai piederēja 33 muižas Kurzemes guberņā. Pēdējam īpašniekam Paulam fon Hānam piederēja arī Jaundziru, Zutenes, Variebas, Lielzantes muižas.

Aizupes muižas kungu māja celta pie Imulas upes vēlā klasicisma stilā. Būvniecība notika no 1820. līdz 1823. gadam Ādolfa Georga Hāna laikā. Muižas apbūve veidojusi stilistiski un mākslinieciski vienotu ansambli. Muižai piederēja siernīca, kur ražoja Šveices sieru, Pūces tvaika un ūdens dzirnavas, spirta dedzinātava un ķieģeļu ceplis. Muiža bija iekļauta paraugmuižu sarakstos.
1939. gadā uz Aizupi pārcēla Cīravas meža skolu, bet no 1945. gada līdz pat 1985. gadam Aizupē atradies meža tehnikums. 20. gs. 90. gados muižas centra ēkas nonāca pašvaldības pārziņā. Tagad muiža ir privātīpašums.


Informācija: I.Dišlere, A.Ozola "Muižas lauku kultūrvidē" (2002).

Svarīgi: Privātīpašums. Apskatāma no ārpuses. Muiža šobrīd ir sliktā stāvoklī.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 5785
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41285


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Ričarda kamīni, kamīnu salons
Ričarda kamīni, kamīnu salonsRičarda kamīni vēlas, lai Jūsu kamīna interjers būtu atšķirīgs un pilnīgāk atbilstu Jūsu prasībām. Jums ir iespēja pēc savas gaumes pasūtīt kamīna kurtuvi un apdares materiālu.
A-Puce, SIA, CWT oficiālais pārstāvis Latvijā
A-Puce, SIA, CWT oficiālais pārstāvis LatvijāŪdens mīkstināšana. Vulcan atkaļķotājs ir dabai draudzīgs risinājums spējīgs novērst kaļķakmens un rūsas problēmas. Bez sāls, bez ķimikālijām, bez apkopes!
Arņa Preisa keramikas darbnīca
Arņa Preisa keramikas darbnīcaĪpaši izraudzīti māli, ūdens, kas nostādināts uz dažādiem augiem, trauka izgatavošanas un apdedzināšanas diena, dzīvā malkas uguns, trauka krāsa un rotājums, kā arī Meistara burvju māka ļauj radīt to vienīgo un neatkārtojamo priekšmetu, kas kļūs par jūsu palīgu, nesīs jums prieku un veiksmi.
Bēnes Ozoli, grīdas segumi
Bēnes Ozoli, grīdas segumiParkets, parketa dēļi, palodzes, trepju pakāpieni, masīvkoka, mozaīkas, vairogparkets, grīdlīstes, kājlīstes - produkcija no oša un ozola koka. Parketa ieklāšana, lakas, līmes.
PIF PAF, peintbola parks, sporta un atpūtas centrs
PIF PAF, peintbola parks, sporta un atpūtas centrsPeintbola PIF PAF. Piedāvājam sporta spēles un azartiskas aizraušanās apvienojumu – peintbolu. Ietaupiet savu laiku un degvielu:mēs esam tikai 20 km no Rīgas centra.
Sandras Baumanes dāvanu darbnīca
Sandras Baumanes dāvanu darbnīcaSandras Baumanes radošajā darbnīcā var pasūtīt interjera priekšmetus: spoguļus, spilvenus, svečturus, gleznas, traukus sava mājokļa iekārtošanai kā arī dāvanām draugiem, kolēģiem, biznesa partneriem.
Ērgļi, kempings
Ērgļi, kempingsKempings Ērgļi atrodas skaistā vietā 12 km attālumā no Liepājas. Jums tiek piedāvāta iespēja atpūsties sakoptā apkārtnē, tepat netālu ir jūra ar brīnišķīgo Bernātu pludmali un priežu mežu.
Turies!, pasākumu organizēšana
Turies!, pasākumu organizēšanaMobilās atrakcijas jūsu pasākumam - virvju trase, vertikālās kāpšanas trases , galda futbola lielformāta versija. Piedāvājām arī mobilās skatuves un citas konstrukcijas. Pasākuma formāts: publiskie un korporatīvie pasākumi, izstādes, reklāmas pasākumi.
Ziedu Dīva, ziedu studija
Ziedu Dīva, ziedu studijaRadoši un ar mīlestību darināti darbiņi, kas priecē sirdi, jebkuros svētkos un ikdienā. Ar prieku,varam palīdzēt piepildīt vēlmes un izkrāsot svētkus,sapņus pārvērst par īstenību!
Visi banneri