Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Abavas velnala un velnakmens

Abavas velnala un velnakmens

11,9 km no Kandavas, Kandavas pagasts, Tukuma novads, Latvija
(+371) 26310303
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Apraksts: Abavas Velnakmens - gandrīz ovāls iesarkanas krāsas akmens.Velnakmens ir akmens laikmeta ledāju darbības liecinieks. Kaut gan Velnakmens izmēri (garums 5,3 m, platums 4,3 m, augstums 2,1 m, apkārtmērs 15 m) nav īpaši lieli, tas jau kopš 20. gs. sākuma ir kļuvis par populāru tūrisma objektu. No Velnakmens paveras lielisks skats uz Abavas ieleju. Ir ticējums, ka Velnakmens var piepildīt pie tā klusi izteiktās vēlēšanās, vienīgi akmenim divas reizes jāapiet apkārt saules virzienā un vienu reizi - pret saules gaitu.Velnakmeni apvij teikas un nostāsti. Kāda teika stāsta - reiz esot bijis Velns, kas gribējis Abavu aizdambēt. Taču nav paguvis, jo viņu pārsteigusi gaiļa dziesma. Velns mūkot atpakaļ pazemē, akmeni nometis turpat pļavā kalna galā, kur atrodas vēl šodien.

Velnala atrodas ~ 40 m uz A no Velnakmens. Stāva taka noved strauta gultnē. Tā kreisajā krastā smilšakmens atsegums ar divām alām. Lielākā no tām - Velnala, pēc nostāsta esot rakta. Tās garums 8,5 m, augstums 2,4 m, platums ~ 1 m. Ieeja šaura. Ala ļoti grūti pieejama. Alai, šķiet ir sakrāla saistība ar Velnakmeni un pauguriņu uz R no tā.
Smilšakmenī atrastas bruņuzivju fosilijas.

Gravā ir redzami pelēkā smilšakmens un dolomīta iežu atsegumi. Pavasarī un mitrā laikā jābūt uzmanīgiem, jo gravas nogāzes ir stāvas un slidenas.
Reiz Velns ar Dievu saderējuši. Velns solījis aizdambēt Abavu, līdz dziedās pirmie gaiļi. Viņš ar saviem kalpiem strādājis sviedriem vaigā. Abava tomēr stūrgalvīgi turpinājusi savu ceļu. Velns jo niknāk grābis zemes krastā. Tālu vairs nebijis rīts, bet no dambja nekā. Pēkšņi kaut kur tuvumā iedziedājušies pirmie gaiļi. Velns jau sarāvies. Iedziedājušies otrie gaiļi. Drīz dziedājuši trešie gaiļi. Kad Velns aizbēdzis, Abavas krastā palikusi dziļa bedre. Ļaudis šo bedri iesaukuši par Velna alu.
Latviešu tautas teikas. Izcelšanās teikas. Rīga, Zinātne, 1991, 167.lpp.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresAlas Dižakmeņi
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 13058
Meklēšanas rezultātos parādīts : 60693


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Vecliepas, brīvdienu māja
Vecliepas, brīvdienu mājaVecliepas, Ventas upes krastā. Makšķerēšanas un sportošanas iespējas. Telpas svinībām. Mājiņas ar terasi un grilu.
Ezernieki, viesu nams
Ezernieki, viesu namsEzernieki ir vieta, kur varēsiet atpūsties gan lielā kompānijā, gan šaurā draugu lokā. Iespējams uzņemt no 20 līdz 60 viesu.
Kliģi, atpūtas komplekss
Kliģi, atpūtas komplekssVieta banketiem, semināriem, ballītēm un sporta spēlēm; naktsmītnes guļbūves ēkā vai viesu nama labiekārtotos numuriņos; kempingos un labiekārtotās astoņvietīgās mājiņās
Mucenieki, lauku māja
Mucenieki, lauku mājaLauku māja Mucenieki atrodas Abavas senlejā,klusā meža ielokā. Plašs pagalms un dīķis. Atsevišķā ēkā pirts ar kamīnzāli un karaoke.
Pīlādži, stādaudzētava
Pīlādži, stādaudzētavaAugļkopība. Mērķis ir nodrošināt ar kvalitatīviem, Vidzemes apstākļos pārbaudītiem, pašaudzētiem augļu koku un ogulāju stādiem.
Lux Riga, SIA
Lux Riga, SIALux ir viena no vadošajām un visvairāk cienījamām tiešās pārdošanas organizācijām pasaulē ar bagātīgu panākumu vēsturi, tālredzīgu, inovatīvu un progresīvu uzsvaru uz nākotni.Ja jūs aizraujaties ar pārdošanu un ir vēlme palīdzēt klientiem, Lux ir vieta, kur būt. Mēs esam viena liela komanda, kas piedāvā motivējošas un izaicinošas darba vietas. Jums būs iespēja piedalīties dažādās veicināšanas programmās un pasākumos , kas tiek organizēti Baltijas mērogā, kā arī visā pasaulē.
Vīteri, viesu nams
Vīteri, viesu namsBrīvdienu māja pie gleznainā Adamovas ezera. Īsta lauku pirts. Blakus Sarkankalna slēpošanas trase ar pacēlājiem. Ekskursijas pie apkārtnes amatniekiem.
Hidrolats, SIA, metālapstrāde
Hidrolats, SIA, metālapstrādeRūpnīca „Hidrolats" ir specializējusies vienpusēju, divpusēju, kā arī teleskopisko hidraulisko cilindru ražošanā. Mūsu vairāk nekā 60 gadu uzkrātā bagātā pieredze, speciālas iekārtas un tehnika dod iespēju izgatavot augstas kvalitātes un dažāda izmēra hidrauliskos cilindrus.
Sniega suņi, braucieni suņu pajūgos
Sniega suņi, braucieni suņu pajūgosMēs piedāvājam arī garākus izbraucienus ziemā, ja sniega daudzums ir pietiekams, cenas sākot no 15.00 €/km. Grupām sākot no 145.00 €/stundā. Varam arī piedāvāt jautru un atraktīvu pasākuma vadītāju, kas aizpildīs gaidīšanas laiku, vai vienkārši izklaidēs Jūs un Jūsu bērnus.
Visi banneri