Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Pētnieciskā jaunsaimniecība Gundegas, Gundegas, ZS

Pētnieciskā jaunsaimniecība Gundegas, Gundegas, ZS

Gundegas, Bīriņi, Vidrižu pagasts, Limbažu novads, Latvija, LV-4013
(+371) 26128457
(+371) 64022564

Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā

Ogu pusītes savā sulas sīrupā, Žāvētās saldās ogu pusītes - sukādes, Dabīgais sīrups - ekstraģēts Iegūšanas, ražošanas reglaments 1. Izmanto tikai Pētnieciskā saimniecībā „Gundegas” audzētās ogas, kas tuvu nobriešanai (no apjoma vismaz 10 % ir jau mīkstās) t.i. agrās šķirnes no oktobra, bet vēlās šķirnes – no novembra vidus. 2. Pirmā apstrādes stadija ir ogu attīrīšana no augu daļām un mīkstām, bojātām ogām, ko veic speciālā agregātā, bet tad seko frakcionēšana pa izmēriem- tuneļa tipa frakcionētājā (pašu konstrukcija). Tālākā procesā izmanto atsevišķi ogu frakcijas: 2. frakcija 12-15 mm un 3. frakcija 15 – 20 mm. 3. Otrā stadija - ogas nomazgā tīrā akas ūdenī un nožāvē vai tikai notecina ūdeni (kastēs vai uz sieta, speciālā aparātā). Te atdala arī vēl palikušās bojātās ogas. 4. Sausas vai tikko mazgātās ogas sagriež uz pusēm (speciāli šim mērķim pašu konstruētā aparātā). Pirms ogu sagriešanas visi darba instrumenti, aparāta kontakta daļas tiek nomazgāti ar tīru ūdeni, rokas mazgā ar ziepēm. Telpā izsmidzina dezinfekcijas līdzekli – anolītu, kas nav kaitīgs cilvēkiem. Pie griešanas aparāta iedarbina gaisa jonizatoru 0,5 st. Mūsu konstruētā ogu griezējā darba ražība ir regulējama ar maināmiem piedziņas skriemeļiem. Pie ogu satvērēja griešanās ātruma 11 apgr./min aparāta ražīgums ir 80 kg/st, bet ja uzliek lielāku skriemeli panākot 15 apgriezienus minūtē, tad sagriež 110 – 120 kg/st. Šis ražīgums ir pietiekams, jo viens cilvēks tad var paspēt sagrieztās ogas safasēt maisos un maisus novietot saldētavā, uzpildīt aparāta tvertni ar ogām, neapturot ogu griezēju. Ogu griešanas laikā jāuzmana ogu padeves tvertne – dažreiz ogas „uzkaras”, ko novērš viegli satricinot tvertni. Pēc darba ogu griezēja darba mezglus – nažus un ogu padeves veltni izjauc un mazgā, vai visu aparātu mazgā ar mazo augstspiediena ūdens sūkni. 5. Sagrieztās ogu pusītes tūlīt safasē polietilēna maisiņos pa 2 kg (4 l), (vai pa 4 kg – 8 l) tos aizsien un ievieto saldētavā ar vismaz -10 grādu aukstumu ātrai sasaldēšanai. 6. Operācijas p.4. un p.5. var mainīt vietām – t.i. vispirms veselas ogas viegli sasaldē 12 - 24 st. pie -4...-8 C (tas vēl tiek precizēts - 25.nov., 2006.). Kad tās kļūst stīvas, bet vēl nav cietas un drūpošas, tad tās sagriež griešanas aparātā. Aparāta ražīgums pie sasaldētām ogām nemainās, bet ja ir pārāk cieti sasaldētas, tad novēro ogu drupšanu un nelīdzenu griezuma plakni. Drupačas var atdalīt uz sietiem. Šāda operāciju kārtība ļauj sagriešanai izmantot jau nobriedušas un mīkstas ogas. 7. Sasalušās ogas sijā uz sietiem lai atdalītu palikušās sēklas un drupačas, tad ogas atlaidina vai aukstas saber traukos tā, lai starp ogu kārtām iebērtu vismaz 75% no ogu masas cukuru (uz 2 kg ogu – 1,5 kg cukura). Trauka virspusē esošām ogu kārtām uzber vairāk cukura. Trauku nosedz ar vāku un novieto tīrā, siltā telpā (optimums +23 C). Parasti 10 l traukā ieber 4 kg ogu, bet 20 l spainī – 8 kg ogu. Nākošā dienā apakšējos spaiņus paceļ augstāk, lai tie ātrāk sasilstu. Optimāli ir šos spaiņus novietot uz augstākiem plauktiem siltā telpā. 8. Ogu osmotisko žāvēšanu – sulas ekstrakciju ar cukuru novēro 3 dienu laikā pie +23 C, bet ja telpa ir vēsa, būs nepieciešamas pat 4 līdz 5 dienas. Vismaz 2 reizes 3. dienā un 4. dienā ogu un cukuru masu uzmanīgi sajauc ar speciālu - garu koka karoti. 9. Kad sula vairāk neizdalās un cukurs viss ir izšķīdis (4. vai 5.dienā) ogas ar sīrupu iepilda burciņās vai uzglabāšanas mucās un noslēdz ar vāku. Ogu masu kopā ar sīrupu iepilda pārtikas polietilēna maisā, ko aizsien tā lai izspiestu virspusē nonākošo gaisu. Mucas pārbauda reizi 2 nedēļās un ja konstatē gāzu uzkrāšanos, tad maisu pārsien zemāk. 10. Saldinātu un žāvētu ogu pusīšu (sukādes) ražošanai no ogām caur sietu notecina sīrupu (2 - 4 st). Ogas ievieto žāvēšanas kamerā, kur ir gaisa caurplūde ar iestādītu siltumu +35 līdz +45 grādi C (nav ieteicams žāvēt ar ogu temperatūru virs 50 grādi C). Ogu žāvētājam jāatrodas ārpus pilsētas, tālu no autoceļiem, aizvējā, vietā kur nevarētu rasties putekļi. Jāatceras, ka lai izžāvētu 1 kg ogas, būs jāpatērē vairāki kubikmetri gaisa. Ik pēc diennakts pārbauda augšējo un apakšējo plauktu žūšanu un ja apakšējie plaukti ir pārāk apžuvuši, bet augšējie mitri, tad tos apmaina vietām. Žāvēšanas ilgumu nosaka eksperimentāli, jo mitruma aizvākšanas ātrumu – žūšanas intensitāti nosaka apkārtējā gaisa mitrums. 11. Žāvēšanai ogu pusītes izvieto žāvētavā uz plauktiem tā, lai tās nebūtu saspiestas (aptuveni 8 kg izejvielas ogas izvieto uz 1m2 sieta).žāvēšanai būs jāizmanto liels gaisa patēriņš, jo ogas nedrīkst pārkarsēt, tāpēc jāizmanto žāvētāji ar siltuma rekuperāciju – atgriešanu pienākošā gaisā. Žāvēšanas laiku nosaka eksperimentāli, piemēram, ja iestādīti 25 -30 grādi C, tad jāžāvē 6 - 5 diennaktis, ja 45 - 50 grādi C – žāvē 3 - 2 diennaktis (Mūsu konstrukcijas žāvētājā var iestādīt 1, 2, 3 vai 4 kW sildītāju jaudu pie konstantas gaisa caurplūdes. Ieplūstošo gaisu sasilda ar izvadīto mitro gaisu par +8 ...+ 10 C, kas ir atkarīgs no aizejošā gaisa mitruma). Žāvēšanas sākuma posmā, kamēr ogas nav sasilušas, izmanto lielākas sildītāja jaudas – 4 kW, bet sasniedzot ogu slānī 40 C, sildītājus pārslēdz uz 1kW jaudu, jo drošāk ir žāvēt ar zemāku gaisa temperatūru. 12. Izžāvētās ogu pusītes ievieto lielākā hermētiskā traukā lai izlīdzinātos mitrums starp atsevišķām ogām. Istabas temperatūrā mitruma izlīdzināšanos novēro 3-4 dienu laikā. 13. Izžāvētas ogu pusītes - sukādes pilda plastmasas trauciņos vai aizspiežamos maisiņos, pielīmē etiķeti un ievieto transporta traukos. 14. No ogu pusītēm atdalīto sīrupu izmanto pēc vajadzības vai iepilda stikla, plastmasas pudelēs. 2005.g. Andris Ansis Špats, inženierzinātņu doktors Pētnieciskā saimniecība „Gundegas”, Vidrižu pag., Limbažu raj.
Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā
Ogu griezējs ir pašu konstruēts un tā ražība ir 50 kg/st . Griežam ne tikai apaļas , bet arī ovālas ogas - svaigas un saldētas


Statistika :
Produkts apskatīts: 27999
Skatīt arī katalogā : Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā

Produkti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresLauksaimniecība Skatīt vairāk   Lielogu dzērvenes (dižbrūklenes) Skatīt vairāk   Smiltsērkšķi Skatīt vairākPārtikas produktu ražošana    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogas iepakojumā    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) dzidra sula, iegūta tvaika, ūdens ekstrakcijā    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) sīrups Skatīt vairāk   Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā Skatīt vairāk   Lielogu dzērveņu (dižbrūkleņu) sukādes – saldināti žāvējumi    Dižbrūkleņu sīrupā saldinātas ābolu sukādes    Cidoniju sukādes    Mājas zapte    Cidoniju (henomeles) sīrups    Pīlādžu ogas, to sula, sīrups un sukādes Ekskursijas Skatīt vairāk   Ekskursija dabā: dabīgais purvs. Noskalpētais purvs - brūnais Latvijas tuksnesis Skatīt vairāk   Dalība dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ražas novākšanā Skatīt vairākPētnieciskā darbība Skatīt vairāk   Zemes enerģijas līnijas, struktūra, lauki    Zemes Spēka vietas un to apraksti Skatīt vairāk   Zemes Spēka vietu izmantošana, lietošana kā Svētvietas    Jaunākais par Pasaules uzbūvi
Pif Paf, sporta un atpūtas centrs
Pif Paf, sporta un atpūtas centrsPeintbola PIF PAF. Piedāvājam sporta spēles un azartiskas aizraušanās apvienojumu – peintbolu. Ietaupiet savu laiku un degvielu:mēs esam tikai 20 km no Rīgas centra.
Indrāni, viesu nams
Indrāni, viesu namsIndrāni atrodas Ogres upes krastmalā 40 minūšu braucienā no Rīgas un 10 km attālumā no Ogres centra. Viesu namā ir divas svinību zāles ar kamīnu līdz 50 personām, pirts, kubls, 16 guļvietas, koka nojume ar terasi Ogres upes krastā.
Vārnu galdniecība
Vārnu galdniecība Vārnu galdniecība. Mēbeles, virtuves, viesistabu, guļamistabu. Iebūvēti skapji. Bīdāmās sistēmas.
Pētes, labiekārtošana, apzaļumošana
Pētes, labiekārtošana, apzaļumošanaSpeciālisti ātri un droši nozāģēs bīstamos kokus jūsu īpašumā, kā arī nodrošinās koksnes atlieku un zaru transportēšanu un utilizāciju. Pieredze lielu objektu (trases gar ielām, lieli būvlaukumi).
Ērgļi, kempings
Ērgļi, kempingsKempings Ērgļi atrodas skaistā vietā 12 km attālumā no Liepājas. Jums tiek piedāvāta iespēja atpūsties sakoptā apkārtnē, tepat netālu ir jūra ar brīnišķīgo Bernātu pludmali un priežu mežu.
Tavs Draugs, zoosalons
Tavs Draugs, zoosalonsUzņēmumam SIA''Tavs Draugs'', Rīgā atrodas divas veterinārās aptiekas kuras sevī ietver arī zooveikalu sortimentu.Veikali atrodas Pētersalas iela 17 un Ilūkstes iela 109. Kā pārdevēji un konsultanti kas strādā abās aptiekās ir diplomēti veterinārārsti un veterinārie feldšeri, tāpēc mēs varam nodrošināt pilnvērtīgu konsultāciju un kvalitatīvu apkalpošanu.
Pētnieciskā jaunsaimniecība Gundegas
Pētnieciskā jaunsaimniecība GundegasZS Gundegas. Augļu, dārzeņu apstrāde un iepakošana; sulu ražošana. Ekskursijas. Dižbrūkleņu audzēšana.
Bekiški, viesu nams
Bekiški, viesu namsMūsu viesu nams atrodas skaistā vietā, Ilzas Geraņimovas ezera krastā. Divstāvu koka mājā ir banketa zāle, trīs istabiņas, 40 guļvietas, virtuve un duša. 10 metrus no krasta ir pirts un neliela atpūtas vieta.
Retro, banketu zāle
Retro, banketu zāleBanketu zāle līdz 50 pers., klājam galdus viesībām ir biljards, galda teniss, mūzikas aparatūra. Blakus Daugavai, Pļaviņās (bijušā Retro bāra telpās).
Raunas ceplis
Raunas ceplisKeramikas ražotne Raunas ceplis. ieierastas formas un faktūras, puķu podi ir komplektā ar atbilstošiem paliktņiem. Raksturīgas arī glazūras ar kapara spīdumu un apakšā iespiesto logo RC.
Visi banneri