Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Pētnieciskā jaunsaimniecība Gundegas, Gundegas, ZS

Pētnieciskā jaunsaimniecība Gundegas, Gundegas, ZS

Gundegas, Bīriņi, Vidrižu pagasts, Limbažu novads, Latvija, LV-4013
(+371) 26128457
(+371) 64022564

Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā

Ogu pusītes savā sulas sīrupā, Žāvētās saldās ogu pusītes - sukādes, Dabīgais sīrups - ekstraģēts Iegūšanas, ražošanas reglaments 1. Izmanto tikai Pētnieciskā saimniecībā „Gundegas” audzētās ogas, kas tuvu nobriešanai (no apjoma vismaz 10 % ir jau mīkstās) t.i. agrās šķirnes no oktobra, bet vēlās šķirnes – no novembra vidus. 2. Pirmā apstrādes stadija ir ogu attīrīšana no augu daļām un mīkstām, bojātām ogām, ko veic speciālā agregātā, bet tad seko frakcionēšana pa izmēriem- tuneļa tipa frakcionētājā (pašu konstrukcija). Tālākā procesā izmanto atsevišķi ogu frakcijas: 2. frakcija 12-15 mm un 3. frakcija 15 – 20 mm. 3. Otrā stadija - ogas nomazgā tīrā akas ūdenī un nožāvē vai tikai notecina ūdeni (kastēs vai uz sieta, speciālā aparātā). Te atdala arī vēl palikušās bojātās ogas. 4. Sausas vai tikko mazgātās ogas sagriež uz pusēm (speciāli šim mērķim pašu konstruētā aparātā). Pirms ogu sagriešanas visi darba instrumenti, aparāta kontakta daļas tiek nomazgāti ar tīru ūdeni, rokas mazgā ar ziepēm. Telpā izsmidzina dezinfekcijas līdzekli – anolītu, kas nav kaitīgs cilvēkiem. Pie griešanas aparāta iedarbina gaisa jonizatoru 0,5 st. Mūsu konstruētā ogu griezējā darba ražība ir regulējama ar maināmiem piedziņas skriemeļiem. Pie ogu satvērēja griešanās ātruma 11 apgr./min aparāta ražīgums ir 80 kg/st, bet ja uzliek lielāku skriemeli panākot 15 apgriezienus minūtē, tad sagriež 110 – 120 kg/st. Šis ražīgums ir pietiekams, jo viens cilvēks tad var paspēt sagrieztās ogas safasēt maisos un maisus novietot saldētavā, uzpildīt aparāta tvertni ar ogām, neapturot ogu griezēju. Ogu griešanas laikā jāuzmana ogu padeves tvertne – dažreiz ogas „uzkaras”, ko novērš viegli satricinot tvertni. Pēc darba ogu griezēja darba mezglus – nažus un ogu padeves veltni izjauc un mazgā, vai visu aparātu mazgā ar mazo augstspiediena ūdens sūkni. 5. Sagrieztās ogu pusītes tūlīt safasē polietilēna maisiņos pa 2 kg (4 l), (vai pa 4 kg – 8 l) tos aizsien un ievieto saldētavā ar vismaz -10 grādu aukstumu ātrai sasaldēšanai. 6. Operācijas p.4. un p.5. var mainīt vietām – t.i. vispirms veselas ogas viegli sasaldē 12 - 24 st. pie -4...-8 C (tas vēl tiek precizēts - 25.nov., 2006.). Kad tās kļūst stīvas, bet vēl nav cietas un drūpošas, tad tās sagriež griešanas aparātā. Aparāta ražīgums pie sasaldētām ogām nemainās, bet ja ir pārāk cieti sasaldētas, tad novēro ogu drupšanu un nelīdzenu griezuma plakni. Drupačas var atdalīt uz sietiem. Šāda operāciju kārtība ļauj sagriešanai izmantot jau nobriedušas un mīkstas ogas. 7. Sasalušās ogas sijā uz sietiem lai atdalītu palikušās sēklas un drupačas, tad ogas atlaidina vai aukstas saber traukos tā, lai starp ogu kārtām iebērtu vismaz 75% no ogu masas cukuru (uz 2 kg ogu – 1,5 kg cukura). Trauka virspusē esošām ogu kārtām uzber vairāk cukura. Trauku nosedz ar vāku un novieto tīrā, siltā telpā (optimums +23 C). Parasti 10 l traukā ieber 4 kg ogu, bet 20 l spainī – 8 kg ogu. Nākošā dienā apakšējos spaiņus paceļ augstāk, lai tie ātrāk sasilstu. Optimāli ir šos spaiņus novietot uz augstākiem plauktiem siltā telpā. 8. Ogu osmotisko žāvēšanu – sulas ekstrakciju ar cukuru novēro 3 dienu laikā pie +23 C, bet ja telpa ir vēsa, būs nepieciešamas pat 4 līdz 5 dienas. Vismaz 2 reizes 3. dienā un 4. dienā ogu un cukuru masu uzmanīgi sajauc ar speciālu - garu koka karoti. 9. Kad sula vairāk neizdalās un cukurs viss ir izšķīdis (4. vai 5.dienā) ogas ar sīrupu iepilda burciņās vai uzglabāšanas mucās un noslēdz ar vāku. Ogu masu kopā ar sīrupu iepilda pārtikas polietilēna maisā, ko aizsien tā lai izspiestu virspusē nonākošo gaisu. Mucas pārbauda reizi 2 nedēļās un ja konstatē gāzu uzkrāšanos, tad maisu pārsien zemāk. 10. Saldinātu un žāvētu ogu pusīšu (sukādes) ražošanai no ogām caur sietu notecina sīrupu (2 - 4 st). Ogas ievieto žāvēšanas kamerā, kur ir gaisa caurplūde ar iestādītu siltumu +35 līdz +45 grādi C (nav ieteicams žāvēt ar ogu temperatūru virs 50 grādi C). Ogu žāvētājam jāatrodas ārpus pilsētas, tālu no autoceļiem, aizvējā, vietā kur nevarētu rasties putekļi. Jāatceras, ka lai izžāvētu 1 kg ogas, būs jāpatērē vairāki kubikmetri gaisa. Ik pēc diennakts pārbauda augšējo un apakšējo plauktu žūšanu un ja apakšējie plaukti ir pārāk apžuvuši, bet augšējie mitri, tad tos apmaina vietām. Žāvēšanas ilgumu nosaka eksperimentāli, jo mitruma aizvākšanas ātrumu – žūšanas intensitāti nosaka apkārtējā gaisa mitrums. 11. Žāvēšanai ogu pusītes izvieto žāvētavā uz plauktiem tā, lai tās nebūtu saspiestas (aptuveni 8 kg izejvielas ogas izvieto uz 1m2 sieta).žāvēšanai būs jāizmanto liels gaisa patēriņš, jo ogas nedrīkst pārkarsēt, tāpēc jāizmanto žāvētāji ar siltuma rekuperāciju – atgriešanu pienākošā gaisā. Žāvēšanas laiku nosaka eksperimentāli, piemēram, ja iestādīti 25 -30 grādi C, tad jāžāvē 6 - 5 diennaktis, ja 45 - 50 grādi C – žāvē 3 - 2 diennaktis (Mūsu konstrukcijas žāvētājā var iestādīt 1, 2, 3 vai 4 kW sildītāju jaudu pie konstantas gaisa caurplūdes. Ieplūstošo gaisu sasilda ar izvadīto mitro gaisu par +8 ...+ 10 C, kas ir atkarīgs no aizejošā gaisa mitruma). Žāvēšanas sākuma posmā, kamēr ogas nav sasilušas, izmanto lielākas sildītāja jaudas – 4 kW, bet sasniedzot ogu slānī 40 C, sildītājus pārslēdz uz 1kW jaudu, jo drošāk ir žāvēt ar zemāku gaisa temperatūru. 12. Izžāvētās ogu pusītes ievieto lielākā hermētiskā traukā lai izlīdzinātos mitrums starp atsevišķām ogām. Istabas temperatūrā mitruma izlīdzināšanos novēro 3-4 dienu laikā. 13. Izžāvētas ogu pusītes - sukādes pilda plastmasas trauciņos vai aizspiežamos maisiņos, pielīmē etiķeti un ievieto transporta traukos. 14. No ogu pusītēm atdalīto sīrupu izmanto pēc vajadzības vai iepilda stikla, plastmasas pudelēs. 2005.g. Andris Ansis Špats, inženierzinātņu doktors Pētnieciskā saimniecība „Gundegas”, Vidrižu pag., Limbažu raj.
Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā
Ogu griezējs ir pašu konstruēts un tā ražība ir 50 kg/st . Griežam ne tikai apaļas , bet arī ovālas ogas - svaigas un saldētas


Statistika :
Produkts apskatīts: 27667
Skatīt arī katalogā : Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā

Produkti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresLauksaimniecība Skatīt vairāk   Lielogu dzērvenes (dižbrūklenes) Skatīt vairāk   Smiltsērkšķi Skatīt vairākPārtikas produktu ražošana    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogas iepakojumā    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) dzidra sula, iegūta tvaika, ūdens ekstrakcijā    Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) sīrups Skatīt vairāk   Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ogu pusītes savas sulas sīrupā Skatīt vairāk   Lielogu dzērveņu (dižbrūkleņu) sukādes – saldināti žāvējumi    Dižbrūkleņu sīrupā saldinātas ābolu sukādes    Cidoniju sukādes    Mājas zapte    Cidoniju (henomeles) sīrups    Pīlādžu ogas, to sula, sīrups un sukādes Ekskursijas Skatīt vairāk   Ekskursija dabā: dabīgais purvs. Noskalpētais purvs - brūnais Latvijas tuksnesis Skatīt vairāk   Dalība dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) ražas novākšanā Skatīt vairākPētnieciskā darbība Skatīt vairāk   Zemes enerģijas līnijas, struktūra, lauki    Zemes Spēka vietas un to apraksti Skatīt vairāk   Zemes Spēka vietu izmantošana, lietošana kā Svētvietas    Jaunākais par Pasaules uzbūvi
Captain Āķis, viesu māja
Captain Āķis, viesu mājaCaptain Āķis - viesu māja ar apartamentiem netālu no jūras, 6 dzīvokļi, viesību telpa līdz 30 cilvēkiem.
Meļķerti, viesu nams
Meļķerti, viesu namsViesu nams Meļķerti atrodas pāris kilometru attālumā no Kandavas un piedāvā lieliskas telpas dažādu svinību organizēšanai. Klusums, pirts, baseins, naktsmītnes.
Kristīgais bērnu un jauniešu dienas centrs Timotejs
Kristīgais bērnu un jauniešu dienas centrs TimotejsBērnu centra mērķis ir atbalstīt trūcīgo un sociāli izstumto ģimeņu bērnus. Šajā centrā viņiem ir iespēja apmierināt elementāras higiēniskās vajadzības – nomazgāties, izmazgāt drēbes, arī apmainīt drēbes – netīrās atdot mazgāšanā un uzvilkt tīras.
Beibuks, sporta klubs
Beibuks, sporta klubs "Beibuks" SK iznomā koka plostus, kas ir pielāgojami jebkuram cilvēku skaitam, kanoe laivas un smailītes, kā arī citu ar atpūtas un izklaides braucieniem pa Daugavas lokiem saistīto inventāru. Piedāvā naktsmītnes, organizē pasākumus un sporta spēles brīvā dabā ar izklaidēm un ēdināšanu.
Auto Nr.1, autosalons un serviss
Auto Nr.1, autosalons un servissAuto Nr.1 izplata kvalitatīvas preces auto tūningam, piedāvā profesionālus risinājumus, specializējas Audi markas automašīnu sagatavošanai autosportam.
Kurzemes cietokšņa muzejs Zantē
Kurzemes cietokšņa muzejs ZantēMuzeja ekspozīcija saistoši stāsta par pēdējām kaujām II pasaules karā Kurzemes cietoksnī un tālākajiem latviešu karavīru likteņiem. Brīvdabas ekspozīcijā var apskatīt ierakumus, bunkurus un smago kara tehniku.
Wooden Frog, SIA
Wooden Frog, SIA"Koka Varde" ir amatnieku un mākslinieku roku darinājumu veikaliņš, kura durvis apmeklētājiem tika atvērtas 2003. gada maijā. Pašreiz veikals mīt Rīgā, klusajā un mājīgajā Akas ielā 2
Dārziņi, zirgu sēta
Dārziņi, zirgu sētaZirgu izjādes ne tikai dažādos Jūsu atpūtu, bet arī palīdzēs stiprināt organismu. Jāšana labi ietekmē veselību – nervu, elpošanas un gremošanas sistēmas. Tieši tāpēc jāšana ar zirgiem ir tik populāra.
Projekcijas dizains
Projekcijas dizainsVirtuves, biroju, dzīvojamo istabu, guļamistabu mēbeles, tirdzniecība. Mēbeļu projekti, mēbeles pēc pasūtījuma. Bīdāmās durvis, gaismas ķermeņi.
Līgatne, rehabilitācijas centrs
Līgatne, rehabilitācijas centrsR/C Līgatne nodrošina plašu ārstu – rehabilitologu pakalpojumu spektru, dažādas rehabilitācijas programmas, veselības uzlabošanas un skaistumkopšanas programmas.
Visi banneri